// arthitectural / Architecture / McBride Charles Ryan | Penleigh and Essendon Junior Boys School

McBride Charles Ryan | Penleigh and Essendon Junior Boys School

Architecture McBride Charles Ryan | Penleigh and Essendon Junior Boys School

McBride Charles Ryan | Penleigh and Essendon Junior Boys SchoolPenleigh and Essendon Junior Boys School began in an Italianate mansion on windy hill, opposite the Essendon Footy Club. This building is exceptional in a residential area where Federation housing dominates. Slowly the school has accumulated much of the property in the block bounded by Nicholson, Raleigh, Napier & Fletcher Streets. Many of the ‘houses’ are now occupied by the school. This new project, a two storey year 5 & 6 block with 3 classrooms above and below, is an important addition to the school and public interface to Nicholson Street.

McBride Charles Ryan | Penleigh and Essendon Junior Boys School

© John Gollings

McBride Charles Ryan | Penleigh and Essendon Junior Boys School

© John Gollings

McBride Charles Ryan | Penleigh and Essendon Junior Boys School

© John Gollings

The architects wanted this building to acknowledge and exploit its unusual urban condition. All wanted this building to be a unique acknowledgment of an important threshold stage in the boy’s school life. All wanted more than just good accommodation, and we wanted a building of the imagination. This proposal takes just the silhouette of a Federation Home, it is up-scaled, extruded and sliced. The front of the building might be described perhaps as a haunted house, the centre (the extrusion) is vaguely a Shinto Shrine, the rear (which interfaces with the schools ovals), if you squint – The Big Top.

McBride Charles Ryan | Penleigh and Essendon Junior Boys School

© John Gollings

McBride Charles Ryan | Penleigh and Essendon Junior Boys School

© John Gollings

McBride Charles Ryan | Penleigh and Essendon Junior Boys School

© John Gollings

The planning is arranged so as to provide northern courtyards to the ground floor classrooms, upstairs the corridor is switched to reduce overlooking to the adjacent neighbour. The ground floor Grade 5 classrooms have rich deep colours and an earthy ambience. The first floor is ethereal. With more than a nod to Utzons Bagsvaerd Church the complex silhouette is smoothed to a cloudlike shape. The extruded chimney a source of light and a means of naturally ventilating the classroom space.

Location: Melbourne, Australia
Architect: McBride Charles Ryan
Project Team: Rob McBride, Principal Architect; Debbie-Lyn Ryan, Principal Architect;
Benedikt Josef, Project Manager; Amelia Borg, Natasha Maben
Engineer: Hive Engineering
Builder: Contract Control
Building Surveyor: Davis Langdon
Services Engineer: Medland Metropolis
Project Area: 1650 sqm
Photographs: Courtesy of McBride Charles Ryan / John Gollings
 
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more