// arthitectural / Architecture / Mizuishi Architects Atelier | House in Horinouchi

Mizuishi Architects Atelier | House in Horinouchi

Architecture Mizuishi Architects Atelier | House in Horinouchi

Mizuishi Architects Atelier | House in HorinouchiThis is a very small house built on the triangle site where the river and the road were crossed and made to the acute angle.For the dead-end road, it became a plan in various regulations for obtaining special permission.

Mizuishi Architects Atelier | House in Horinouchi

© Hiroshi Tanigawa

Mizuishi Architects Atelier | House in Horinouchi

© Hiroshi Tanigawa

Residents are husband and wife and a little girl. Although it was a novel site of a limited area, since a river was faced through a bank and a promenade, I would like to design various relations with the river. The building is the form that cut an acute angle part on a triangle plan derived from the site.Furthermore,it got the maximum volume of hip roof of three planes in restriction of setback-line.

Mizuishi Architects Atelier | House in Horinouchi

© Hiroshi Tanigawa

Mizuishi Architects Atelier | House in Horinouchi

© Hiroshi Tanigawa

Although the level0 floor was a private space, it limits for dividing with the curtain of a race, and enabled it to feel a spread in the door, stairs, storage, etc. except the circumference of water, without dividing.

Mizuishi Architects Atelier | House in Horinouchi

© Hiroshi Tanigawa

Mizuishi Architects Atelier | House in Horinouchi

© Hiroshi Tanigawa

Mizuishi Architects Atelier | House in Horinouchi

© Hiroshi Tanigawa

Although the level0 floor was a private space, it limits for dividing with the curtain of a race in the door, stairs, storage, etc. except for a bathroom. It enabled it to feel a spread. The level+1 floor is devided into small areas by structural narrow walls,being connected with one by the ridgeline of a roof.So there are different open feelings and the relations with the river each.

Mizuishi Architects Atelier | House in Horinouchi

© Hiroshi Tanigawa

Mizuishi Architects Atelier | House in Horinouchi

© Hiroshi Tanigawa

Mizuishi Architects Atelier | House in Horinouchi

© Hiroshi Tanigawa

That is:
1. dining&kitchen / The west side space up the stairs is the largest planarly, and has high ceiling with a feeling of rise towards the roof top.
2. living / The central space is low ceilinged,and has full-opening windows on both sides as a balcony and the bay window that spreads outward with a feeling of floating
3. spare room / The east side space in the deepest is a form which is narrowed down to the direction of flow of the river,and is a space watching the light to insert earlier of the abyss..
4. loft / The space with two skylights is a space looking down at the river and looking up at the sky.

Location: Suginami, Tokyo, Japan
Architect: Mizuishi Architects Atelier | Kota Mizuishi
Type: residential house

Structural engineer: Kentaro Nagasaka
Lighting designer: Tatsuoki Nnakajima
Contractor: Hirano-kensetu
Photographer: Hiroshi Tanigawa

Site area: 52.14m2 

Building area: 29.07 m2

Total floor area: 55.24 m2

Structure: wood 
story 
2 project period: March, 2010 – April, 2011
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more