// arthitectural / Architecture / Mizuishi Architects Atelier | House in Nukuikitamachi

Mizuishi Architects Atelier | House in Nukuikitamachi

Architecture Mizuishi Architects Atelier | House in Nukuikitamachi

Mizuishi Architects Atelier | House in NukuikitamachiThis house was planned in the deepest part of a site divided into three. Because it was expected that next buildings approach in the east and west, I aimed at the house which wind and looking could pass in the north and south direction. Residents are husband and wife, two little girls, two dogs, three cats.They had many personal things, but when I saw the overflow condition of their things, I thought It is good exactly for them just like “they are not worry,even if they do not tidy up” rather than they keep a thing in storage exactly.

Mizuishi Architects Atelier | House in Nukuikitamachi

Mizuishi Architects Atelier | House in NukuikitamachiThe long side direction,walls of east and west is closed.The short side direction,walls of north and south is open by making the minimum structural narrow walls of 600 mm continue at both ends. I call a stracture wall area by this narrow wall “FUTOKORO” ( FUTOKORO means recess space among something in Japanese ).

Mizuishi Architects Atelier | House in Nukuikitamachi

Mizuishi Architects Atelier | House in Nukuikitamachi

Mizuishi Architects Atelier | House in NukuikitamachiA this “FUTOKORO” changes that role variously, becoming furniture, such as storage, a working table, and a desk, or becoming a pet’s room or extension of the room, closing with curtain or opening.I can say the wall with the thickness that the life of the resident was reflected.

Mizuishi Architects Atelier | House in Nukuikitamachi

Mizuishi Architects Atelier | House in Nukuikitamachi

Mizuishi Architects Atelier | House in NukuikitamachiThe whole house is connected,by excursion line of flow which is course by stairs and a wellhole in the center,and by lowering the north side floor of the level+1 in regulation of setback-line. And I arranged a gap and the opening to be able to come to variously from stairs and a wellhole.On the south side, the big earthen floor which served as the entrance is made in one with a terrace,and outside environment is drawn in the inside by being enclosed with a wood lattice.

Mizuishi Architects Atelier | House in Nukuikitamachi

Mizuishi Architects Atelier | House in Nukuikitamachi

Mizuishi Architects Atelier | House in NukuikitamachiThe lattice prevents the escape of pets and controls eyes and sunlight from the outside. This earthen floor unifies the inside and outside by opening a large orificial window, and it is in the place that can interchange with pets. I think that “FUTOKORO” changes variously in their living and they will live happily with coexisting with pets or things in this house.

 Location: Koganei, Tokyo, Japan
Architect: Mizuishi Architects Atelier | Kota Mizuishi
Structural engineer: Kentaro Nagasaka
Lighting designer: Yasuo Tsunoda
Contractor: Kraft Home
Type: residential house
Site area: 157.27m2
Building area: 67.52 m2
Total floor area : 108.11 m2
Structure : wood
Story : 2
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more