// arthitectural / Concept & Competition / Modostudio | Elisabeth and Helmut Uhl Foundation

Modostudio | Elisabeth and Helmut Uhl Foundation

Concept & Competition Modostudio | Elisabeth and Helmut Uhl Foundation

The project is the winning design of a competition by invitation which have seen the participation of five teams from Italy, Switzerland, Austria and Germany.

The goal of the competition was to design a building able to host the activities of the foundation. It will be located on the top of a mountain facing the valley towards Bozen. The site has a spectacular panoramic view and an amazing surrounding.

The project wants to preserve the environment using the same footprint of the existing buildings which will be demolished once the construction will start. It will host a glasshouse for experimental plants colture, researcher’s room, a refectory and other spaces to support the foundation activities.

 

The design wants to express the tension generated from the particular site and from the specific functions of the foundation building. A tension generated from the relation between the indoor spaces and the outdoor environment, between the traditions of the site and the innovation of the foundation research, between the space for working and for living. The project wants to protect its guests from the particular climatic conditions but at the same time to take advantages from the spectacular surroundings and environment.

The design will take care about sustainability. Most of the used material will be recovered from the demolishing buildings, an innovative photovoltaic + solar system will be experimented for the first time. The building will be Klimahouse certified.

“Elisabeth and Helmut Uhl Foundation”

Founded in 2008 and named after the parents of the founder, Rainer Uhl, the „Elisabeth und Helmut Uhl Stiftung“ is a non-profit organization (öffentliche Stiftung des bürgerlichen Rechts) based in Gräfelfing near Munich.

Aim of the foundation is to advance sciences and arts by:
• advancing networking between disciplines and cultures in order to create innovations for the society,
• fostering individual (highly gifted) frontier runners and lateral thinkers, who exemplify such networking,
• Organizing interdisciplinary and intercultural meetings,
• Promoting an architecture, which combines sustained ecological aims with a novel, gentle esthetics.

Location: Laives, Italy
Architects: Modostudio | Fabio Cibinel, Roberto Laurenti, Giorgio Martocchia
Structural engineer: KHing Knippers Helbig Beratende Ingenieure Consulting Engineers
Client: Elisabeth and Helmut Uhl foundation
Surface area: 1.150 sqm
Project year: 2009

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more