// arthitectural / Concept & Competition / MU Architecture | The Giants of Bigwin

MU Architecture | The Giants of Bigwin

Concept & Competition © MU Architecture

MU architecture’s proposal for a pan-Canadian invited architectural competition consisting of around fifty small housing units on the island of Bigwin, Lake of Bays, Ontario, Canada. The objective was to design these housing units as high-end lodges at 1200 to 1500 ft2 for the clients of the renowned Bigwin golf club.

© MU Architecture

© MU Architecture

Inspired by the native atmosphere emanating from the island, the Giants of Bigwin are a tribute to Amerindian legends and to the spirits still seemingly reigning over the island. Although the form is peculiar, the housing units evoke memories of native villages of the past.

© MU Architecture

© MU Architecture

The triangular floor plan, resulting from a pyramid-like shape, allows for a multitude of views and layouts. To increase its adaptability to different ground conditions and inclinations, the structure rests on pillars. Lifting the first floor off the ground preserves a maximum of the pre-existing vegetation by minimizing the structures footprint while giving the occupants a certain degree of intimacy. The layout of the plan is simple and efficient; a main axis separates utility rooms from living space.

© MU Architecture

© MU Architecture

The base housing unit consists of two parts. On the main floor of the principal volume is the entrance with a small washroom, kitchen, dinette and large living room with fireplace, placed in the middle of the space so as to be seen from every corner of the house. A spiral staircase connects the main floor with the mezzanine, where the master bedroom and an adjacent washroom are situated. A second volume with an additional bedroom and washroom, smaller in size and with a high ceiling, is attached to the principal volume.

© MU Architecture

© MU Architecture

The design proposal with its various volumes of different sizes and functions that can be combined in a multitude of ways adapts to the needs of the client and allows a high degree of personalization. For example, it is possible to attach a terrace, a garage for two golf carts or additional bedroom. Smaller base units consisting of only one bedroom are ideal for renting out.

© MU Architecture

© MU Architecture

Each unit’s structure is entirely prefabricated and assembled in-situ. The supporting construction is composed of wooden composite elements with steel anchors and covered with a system of glass panels and insulation panels. To make every unit unique, the envelope has been designed to respond to a set of parameters: the orientation, the views, the privacy and the location on the site determine the density and the spacing between the copper strips of the facade. Over time, the copper will oxidate and gradually blend in with the natural environment. The absence of traditional architectural elements and the unusual cladding materials creates an intentional loss of scale.

© MU Architecture

© MU Architecture

The proposed master plan divides the lots in 4 zones, corresponding to different construction phases. The units are distributed in small groups of 4 to 5 units, favoring interesting views and a high degree of privacy. Public spaces are created to stimulate exchange and develop a sense of community.

© MU Architecture

© MU Architecture

Capitalizing on their North American and European experience with a variety of world renowned architectural firms, MU Architecture’s founders acquired a considerable amount of international experience while working with multidisciplinary teams and practices in Montreal, Vienna, Barcelona, Dubai and have developed a wide range of expertise.

© MU Architecture

© MU Architecture

Since early 2010 MU Architecture’s Montreal based firm projects include: new construction design, institutional industrial, residential, commercial and also efficient redevelopment of built spaces. MU architecture’s desire to build sensitive spaces is characterized by the conceptual nature of their projects’ design, high quality achievement and their obvious concern for details. The firm’s assets are based on its ability to manage and adapt to a variety of situations, its innovative designs, its constant concern for green architecture and new technologies while maintaining schedules and established budgets.

© MU Architecture

© MU Architecture

The regulations high compliance of their work and the monitoring and support that they offer throughout the project process and their close collaboration with various trades of work are insurance to the project’s success. Given its passion for work, architectural skills, travel experience and client management strength, MU Architecture thrives on new challenges and spends the time and effort it takes to insure success.

18298-main_880-6_18298_sc_v2com

Location: Bigwin Island, Lake of Bays, Ontario, Canada
Architect: MU Architecture
Design Team: Jean-Sébastien Herr, Charles Côté, Pierre-Paul Guillemette, Isabelle Jolicoeur, Morgane Second
Principals: Charles Côté, Jean-Sébastien Herr
Renderings: MU Architecture
Client: Eagle Landing Company
Official name of the competition: Bigwin Island Block 78 Invited Design Competition
Photographer: MU Architecture,  Fany Ducharme
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

 
 
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more