// arthitectural / Interiors / NBJ Architectes | NBJ Architectes Office

NBJ Architectes | NBJ Architectes Office

Interiors © Paul KOZLOWSKI

The offices of agency NBJ Architects take seat in the heart of the historic center of Montpellier, near the Prefecture. The building in which the project is established is an 18th Town Building classified Historic Monument. The operation of rehabilitation and transformation of a program of residences into offices able to accommodate a structured architectural office was directed mainly towards the interior of the building.

© Paul KOZLOWSKI

© Paul KOZLOWSKI

Creation of a harmonious and dynamic workspace.

One of the main issues of the project was to create an accommodating and dynamic workplace while preserving and developing the exceptional patrimonial character of the site. Thus, a particular attention was brought to the typology of the offices so that a visual coherence is preserved into the whole building. Each office has its own space but remains of connection with the unit of the project by the means of an architectural work of high quality.

© Paul KOZLOWSKI

© Paul KOZLOWSKI

The agency opens on a crossing and generous space of reception. It is the catalyst of the other functions since it serves each entity inherent in an architectural office. It serves two broad open offices in row on the one hand, a majestic meeting room, a space of restoration as well as a large mezzanine. This one accommodates a library, a model studio like one second meeting room. Lastly, two broad and luminous offices, always in row supplement the unit.

In addition, each office has broad openings towards outside, toward the courtyard or the street, so that each workspace can profit from an intense and natural luminosity throughout the day.

© Paul KOZLOWSKI

© Paul KOZLOWSKI

A materiality bringing coherence and refinement

The sober and elegant materials take part in the balance of the unit thus underlining the simplicity of volumes and the smoothness of furniture. On the ground of the first floor the stones of origins have been preserved. They are harmonized perfectly with the clear elements brought by the new project.

© Paul KOZLOWSKI

© Paul KOZLOWSKI

A floor covering where undulations evoking of the level lines shapes recovers the whole of the mezzanine. It gives depth to each space.

In addition, the whole of the storage and filing spaces inherent in an architectural office are integrated on all the height of the partition walls in order to optimize and to make readable each space.

© Paul KOZLOWSKI

© Paul KOZLOWSKI

Location: Montpellier, France
Architect: NBJ Architectes
Photographer: Paul KOZLOWSKI
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more