// arthitectural / Architecture / OFIS arhitekti | Lace apartments

OFIS arhitekti | Lace apartments

Architecture LACE APARTMENTS_05

The location of the apartment block is in the centre of Nova Gorica (population 32.000) – Nova Gorica is situated in the west of Slovenia, adjacent the Slovene – Italian border. It lies 92 meters above sea level. The town has also very specific climate conditions – it is renowned as the hottest town in Slovenia in summer and also has very strong winds in winter.


The city with its climate, vegetation and way of living has Mediterranean character, where external shady space has high importance. Therefore the client demand was to design rich external spaces of different characters. Studying the different external spaces that existing houses in the area have we proposed types such as: balcony and terraces – both opened and covered with roof or pergola, loggias that are closed from the side and fully or partly glazed and fences of different characters – transparent with glass or metal fence, full and of different heights. Many balconies have integrated cupboards for storing external furniture. Using all this traditional elements apartments gain different characters that are more exposed or intimate and that offer opened or partly enclosed views. Using the elements building reinstates three-dimensional lace which embraces its volume.

Given urban conditions – The fixed urban plot of the building had to be orthogonal block 48 x 16m x 5 floors. Clients brief was also clear with apartment’s sizes and typologies that actually are simple and repeated. Over this simple structure the second skin of terraces provides each apartment different character and possibility to buyer to choose the one that responds to his lifestyle.

The facade color patterns are taken from typical color elements of the area (typical Gorica valley soil, wine and brick roof-tops) …nevertheless the locals started to call it “pyjamas” (reminds on man night wear pattern).

Besides 5 floors two underground garages are build. In the ground floor offices and shops/services are located.

Air condition external elements are partly on the roof and partly behind the metal grid, which forms façade of the mezzanine above ground floor.

Sustainability issues:
1. The combination of façade elements – projecting roofs, pergolas, apartment dividing walls, terraces and balconies with loggias function as constant temperature buffer zone to the main living and sleeping areas and protect against sudden weather changes and strong winds.
Additional aluminum shading panels are placed on the outer sides of the winter loggias and balconies.
2. The service and communication spaces are reduced to minimum thus the daylight is provided on the shafts. The monthly basic energetic and service costs are very low; so also economic for the inhabitants.

Location: Rejčeva cesta, Nova Gorica, Slovenia
Architect: Ofis arhitekti | Rok Oman, Spela Videcnik
Project team: Nejc Batistic, Martina Lipicer, Andrej Gregoric, Katja Aljaz
Structural engineering: Elea d.o.o.
Mechanical engineering: Biro ES d.o.o.
Electrical engineering: Biro ES d.o.o.
Traffic engineering: Tega invest d.o.o.
Construction company: Kraški Zidar d.d.
Client: Kraski zidar, Sezana, Slovenia
Program: Housing block, 68 apartments with public program on ground floor
Sizes and types: 1200m2/floor, 10.250m2 including parking
No. of floors: 5 floors + 2 underground parking
Types of apartments: 2 room apartment: 69.00m2, 2.5 room apartment: 89.00m2, 3 room apartment: 103.00m2
Commission: 2004
Construction start: June 2006
Construction finish: October 2008
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr


Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more