// arthitectural / Architecture / Ofis Arhitekti | Villa T-Extension

Ofis Arhitekti | Villa T-Extension

Architecture OFIS_VILLA T-EXTENSION_2012_22

The client family who lives on the ground floor of an apartment villa, commissioned the redevelopment on the south side of the existing building. The client has a functional disability and is restricted to a wheelchair. He lives with his wife, three children, and a dog.

OFIS_VILLA T-EXTENSION_2012_2

OFIS_VILLA T-EXTENSION_2012_8The existing “Villa Dular” is a typical modernistic villa originally designed in 1932 by architect Costaperaria; a white cube with an extensive roof terrace and a top volume finished in wooden cladding. It is surrounded by a garden and other similar residences of its time. The villa is currently inhabited by different owners on each floor.

OFIS_VILLA T-EXTENSION_2012_9

OFIS_VILLA T-EXTENSION_2012_12The task at hand was to design a new extension to the ground floor with a dining area and living space, including a covered parking for a car and a storage space for bicycles. The client requested the roof be used as a terrace for the apartment on the first floor. All floor surfaces were designed with slopes and wheelchair access in mind.

OFIS_VILLA T-EXTENSION_2012_11

OFIS_VILLA T-EXTENSION_2012_16The T shape extension works as an umbrella above the living space: supporting the terrace on one side and creating a parking roof on the other side. The roof over the parking and ramp is a cantilevered pergola covered with Perspex panels in a light green color. The connection between the existing villa and the intervention is a glass volume as part of the living space. The sides that face the garden and the entry courtyard are large panoramic glass walls with a framed sliding window in oiled oak.

OFIS_VILLA T-EXTENSION_2012_17

OFIS_VILLA T-EXTENSION_2012_20The cladding of the new extension is an assembly of bleached larch wood verticals in 2×2, 3×3 or 4×4 cm, in a rhythm that creates a pleated texture.

OFIS_VILLA T-EXTENSION_2012_19

OFIS_VILLA T-EXTENSION_2012_18

Location: Ljubljana, Slovenia
Architect: Ofis Arhitekti
Status:
project 2009
construction start 2010
completion 2012
Program: dining area, living space, covered parking, storage
Details: historical residential area, villa extension
Type: house extension
Client: private
Area: site 748 m2; building 56,60 m2; gross floor area 43,60 m2
Dimensions: 4,75 m max height
Materials: concrete, bleached larch wood, metal, oiled oak, Perspex glass
Structure: reinforced concrete and steel
Project team:
Rok Oman, Spela Videcnik
Andrej Gregoric , Tomaz Gregoric, Janez Martincic, Janja Del Linz, Will Gibson, Andrej Kacera, Jan Smejkal
Technical team:
Structural engineering: Projecta d.o.o.
Mechanical & Electrical engineering: Jelen & Zaversnik d.n.o.
Photo: @Tomaz Gregoric
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more