// arthitectural / Architecture / PAR Arquitectos | Tavonatti house

PAR Arquitectos | Tavonatti house

Architecture PAR Arquitectos | Tavonatti house

The commission was to develop a house under the standards of the real estate business, a basic and optimized program complemented by a strategy of exterior terraces and main rooms open to the panoramic view. In response to a sunken site with a gentle slope, with glimpses of ocean views, the program aims to raise the programmatic piano nobile of the house, from the perpendicular overlap of 2 volumes of simple lines that make up a new dimension. The first, in elevation, in the direction of the views of the bay, which makes up the access and contains the public spaces.

PAR Arquitectos | Tavonatti house

© Diego Elgueta

The second, as a cross pavilion at natural ground level, which connects the private plane through a glazed gallery. Transparency is worked integrally with furnishings on site, which filter light, give the required privacy, and activate different spaces as required by users.

PAR Arquitectos | Tavonatti house

© Diego Elgueta

PAR Arquitectos | Tavonatti house

© Diego Elgueta

The house is closed, sheltered at the public access area, unfolding and opening to the views. To the southwest, we propose an exterior corridor as a traditional strategy to control radiation, generating a permeable facade that adequately links the interior with the garden. Public and service indoor floors are black slate stone, 60×60 cms, and private floors are 8mm. Exterior floors are pine wood deck, 2″x3″.

PAR Arquitectos | Tavonatti house

© Diego Elgueta

The ceiling is made of pine wood paneling 1″x3″, anchored to the joists, forming a rigid diaphragm with the ceiling OSB boards and plywood boards of the mezzanine. All the walls between rooms are partitions with a double row of galvanized steel studs, covered with 15mm OSB boards and 15mm plasterboards.

Location: Cachagua, Zapallar, Valparaíso Region, Chile
Architects: PAR Arquitectos
Architect In Charge: Pablo Lopez, Alvaro Cortés, Rafael Grez
Project Area: 1,683 sqm
Project Year: 2011
Photographs: Diego Elgueta
Construction: Constructora Casa Viva Ltda
Structures: Ingevsa, José Manuel Morales
Landscape: Paisaje MPB – Francisca Pérez, Beatriz Majluf
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more