// arthitectural / Architecture / Park Associati & Cino Zucchi Architetti | Salewa Spa Headquarters

Park Associati & Cino Zucchi Architetti | Salewa Spa Headquarters

Architecture © Park Associati

The new headquarters of Salewa, one of the most important manufacturing firms in Bolzano, is integrated into the landscape at the point where the city of Bolzano meets the uncontaminated nature of the mountains. As well as housing new work spaces, the building aims to provide a space of interaction and communication between the company and its network of suppliers, partners and clients.

© Park Associati

© Park Associati

© Park Associati

The new headquarters represents a point of convergence between different elements of everyday life: from physical, social and communicative dimensions to work styles and leisure.

The Salewa headquarters is formed by a series of multifaceted slabs and towers, including a 50 metre-high structure which when built will be the tallest building in the city.

© Park Associati

© Park Associati

© Park Associati

The project combines an electro-coloured micro-perforated aluminium skin which protects the most exposed parts of the building with a large vertical glass covering.

The resulting visual effect is that of a rock crystal. The interplay between the thin sheet metal-like pillars and the delicate protective layers frame the façades and underline the contrast between the invisible and visible areas.

Situated in a particular geographic location, this complex represents a place of information exchange between the dense web of material and immaterial relations that constitute the life of a modern company.

© Park Associati

Salewa Climbing Hall has been opened on May 13, 2011.

© Claudia Ziegler

Location: Bolzano, Italy
Architects: Park Associati | Filippo Pagliani, Michele Rossi  & Cino Zucchi Architetti | Cino Zucchi
Client: Oberalp-Salewa S.p.a.
Surface area: 25,000 sqm
Project dates:
Competition: 2007
On site: 2009
Completition: 2011
Photographers: Park Associati & Claudia Ziegler

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

 

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more