// arthitectural / Architecture / Pascal Arquitectos | Hotel Sheraton Centro Histórico (Today Hilton Reforma Hotel)

Pascal Arquitectos | Hotel Sheraton Centro Histórico (Today Hilton Reforma Hotel)

Architecture Sheraton_11

Located in downtown Mexico City across the “Alameda Central”, sharing Avenida Juarez along with the “Palacio de Bellas Artes”, “Casa de los Azulejos” and the “Torre Latinoamericana” is located Sheraton Centro Historico Hotel,  one of the most important projects of Pascal Arquitectos.
The firm was in full in charge of the architectural and interior design. The hotel occupies an area of 66,000 sqft and it is a 770,000 sqft construction of 26 levels houses 464 rooms, a convention center, boutiques, restaurants, cafeterias, spa and an heliport.

This is was first high scale project accomplished in Mexico City’s historic downtown in forty years and after the 1985´s earthquakes.

Based on the project’s objective and target market, and in spite of government’s idea to create a colonial style building, it was finally decided to work with a contemporary design integrating the latest technologies braking completely with the surrounding context and the image of its neighboring buildings. The intention was to bring back Mexico’s 50´s commercial, cultural and social atmosphere when hotels were considered a socio-cultural gathering centres.

The market addressed to is eighty percent business class and twenty percent tourism, and besides providing lodging services, it has a convention centre of over 60,000 sqft, holding more than 5,000 people that offers services such as simultaneous translations, multimedia presentations, conference recording, stage and theatrical lighting, 3DFR sound systems, and wireless communications, among others.

The porticated entrance along Avenida Juarez was required by the National Institute of Anthropology and History, though the use of metal and straight lines gave away the colonial style that  was expected, language intentions were to make it reachable for most of the public. The lower part of the building holds the main lobby, the convention center, exhibition rooms, cafeterias, restaurants, stores and back of the house areas. It also keeps the same height as the surrounding buildings, without affecting urban skyline. There is also an inside motor lobby where cars and buses access from Revillagigedo street providing an alternate entrance for large groups.

The main tower that houses the rooms, rises from the garden, and has an east-west orientation. In its top floor there is an executive lounge and suites providing special services for preferred guest; there is also a heliport in the rooftop.

Different engineering firms were involved in order to be able to achieve a completely automated building as well as for it to have the capacity to evolve to future technological changes.

Finishes selection was defined by their cost, efficiency, durability maintenance, reposition, and stock availability while staying within Starwood’s specifications and standards.

Recognitions and Awards:
• Special Jury Recognition – Bienal de Interiorismo de Bellas Artes / Hotel Sheraton Centro Histórico. México City. September, 2003.
• National Award IMEI, Hotel Sheraton Centro Histórico. México City. December, 2003.
• Award Winner –  AMDI – Premio Nacional de Interiorismo 2006, Ganador Categoría Turístico, Hotel Sheraton Centro Histórico, July 2006.

Architect: Pascal Arquitectos – Carlos Pascal, Gerard Pascal
Location: Avenida Júarez 70, Colonia Centro, México D.F.
Construction: Inmobiliaria Interpres – Pascal Arquitectos
Date: 2001-2003
Photographers: Fernando Cordero, Jaime Navarro, Héctor Velazco

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more