// arthitectural / Architecture / Pepe Gascón | Sant Miquel Special Education School

Pepe Gascón | Sant Miquel Special Education School

Architecture ESCOLA STFELIU 5

Apart from its mere built container, a school is nothing more than a place where teaching and learning take place. This project, therefore, reflects the desire to interact with the city, revealing the flows and activities that occur within the immediate environment of the site.

ESCOLA STFELIU 3Moreover, this school converges with the work of the Xamfrà Sant Miquel Foundation, which is devoted to preparing young people from 16 to 20 years with mild mental disabilities for integration into employment: we are committed to integrating its pupils into society and work so that they form part of the social fabric.

ESCOLA STFELIU 4In view of this goal of generating relations, the structure of the new building is resolved by a rhythmic sequence of slender perimeter ribs, which line the building front. This solution creates better-lighted, more open and highly versatile spaces. However, above all, it generates a front that is permeable in both directions: from the school towards the city, and from the city to the interior spaces.

ESCOLA STFELIU 6Moreover, in the existing building that formerly housed the old stables, the original windows over the front are bricked over, though slightly sunken in order to conserve the historic memory of this element. The new rectangular openings that are installed, and are in contrast with the old windows, frame the urban landscape almost in the manner of a painting by Antonio López.

ESCOLA STFELIU 7

ESCOLA STFELIU 8The project employs volumetric force to resolve the complex, irregular geometry of the site. For instance, a triangular volume, with ground floor and basement, adjoins the north side (providing optimal lighting for study), whilst the rectangle of the existing building occupies the east corner. The triangular extension is low-rise in order to minimise the environmental impact of new works. Finally, a courtyard provides the rooms in the basement with natural light and ventilation.

ESCOLA STFELIU 12

ESCOLA STFELIU 10All routes through the common zones in the school (stairs, landings, corridors and vestibules) are designed to become “places of social attraction” – spaces for encounters, meetings and exchanges, generously proportioned, enjoying natural lighting and, always, open to the city as backdrop.

ESCOLA STFELIU 13

ESCOLA STFELIU 14In order to frame views of the city itself, the perimeter structure is painted black, like a picture frame, whilst the interior finishes are given austere, light colours. It will be the future users, therefore, whose presence imbues the school with life and colour, leaving the architecture as a neutral, yet orderly, frame for the students and teachers.

ESCOLA STFELIU 18

ESCOLA STFELIU 19In short, all the decisions taken to define the project seek to further these rich and subtle relations between the interior and the exterior. The solutions include, for example, the design of the steel net “non-fence”, the patterned front, the light-filled common spaces, the new windows over the existing building and the longitudinal skylight that provides the overall architecture for communications. All these solutions are aimed particularly at generating relations between the inhabitants and the immediate landscape of the city, precisely so that this place can become a space for teaching and learning.

ESCOLA STFELIU 20

ESCOLA STFELIU 21

Location: Carrer Riera Pahissa, 3 Sant Feliu de Llobregat (Barcelona), Spain
Architecture: Pepe Gascón (Pepe Gascón Arquitectura)
Collaborators: Jesús Gallego
Client: Municipality of Sant Feliu de Llobregat (Barcelona), Spain
Contractor: XEDEX, SA (Barcelona), Spain
Photography: José Hevia
Project year: 2010
Completion date: October 2011
Project area: 1492, 75 m2
Cost: 1.765.329, 75 €
Other collaborators: Jordi Escofet (engineer)
Estudio de arquitectura e ingeniería DCE 2002, SL (structural engineering)
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more