// arthitectural / Architecture / Peter Hogg + Toby Reed Architects | Arrow Studio

Peter Hogg + Toby Reed Architects | Arrow Studio

Architecture ARROW_PHTR 01_CMYK

A few years ago, our client, Mr White, retired to the countryside near Hanging Rock. Our brief was to build a small gallery in the back yard, facing the bush, where he could hang his late wife’s paintings. The gallery would also be used as a study/studio.

ARROW_PHTR 03_CMYK

ARROW_PHTR 07_CMYKFor security reasons, as well as to maximize hanging space, we were asked to have minimal windows, and for those windows to be framed in a way that intruders could not break in. This became the generator of the shape, which hides the windows behind the screened areas at each end (arrow head, or rotated gables, as the builders referred to them).

ARROW_PHTR 04_CMYKThe budget, not much more than an off-the-shelf garden shed with slab, was of prime importance, and could not be exceeded.

ARROW_PHTR 05_CMYKAll walls are plywood, which braces the structure and replaces plasterboard on the inside. The galvanised sheets overlapped diagonally form a second skin which helps insulate and protects the ply from the harsh conditions. The roof is an off-the-shelf, all-in-one insulated roofing system (incorporating roofing, insulation and ceiling).

ARROW_PHTR 06_CMYKThe space between the gallery and the house (an old brick veneer) has become a protected outdoor entertaining area, while on the other side the gallery forms a backdrop for BBQ’s with a bush setting. At night the room acts as a giant lantern, illuminating the bush garden.

ARROW_PHTR 08_CMYKThe project was an excuse to do a variation on the modern white cube so often associated with the gallery space. We were also interested in rethinking the Australian steel clad country shed.

ARROW_PHTR 09_CMYK

ARROW_PHTR 11_ CMYK

Project Architect/Design Architect: Toby Reed
Photos: Sam Reed + Toby Reed
 
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more