// arthitectural / Architecture / Petra Gipp Arkitektur | Kivik Art Center

Petra Gipp Arkitektur | Kivik Art Center

Architecture Petra Gipp Arkitektur | Kivik Art Center

A pale concrete structure is embedded in the lushness of a slope. Secretive, it does not immediately reveal itself to its visitor.

The entire form is gathered around a nave made out of massive wood; between wood and concrete, a passage and an inner space are spun. As a staircase carves its way through the volume, it ties the structure tighter together still, while it connects to the ground.

The passage opens up into the inner space, where the wooden core forms a niche, a bench.

The ceiling releases from the wall to reveal a thin slice of sky, a cut through which light trickles down and both rain and autumn leaves are allowed to be part of the space. The boundary between what is inside and what is outside is blurred.

The idea is to inflict as little damage as possible on the site, conceptually as well as visually. Foundation is laid in the back, which allows the structure to rise above the ground and leave a large part of the site untouched.

The materials, wood and concrete, are allowed to age in the hope that over time, the experience of both space and place will further enhanced.

Location: Kivik, Sweden
Architect: Petra Gipp Arkitektur AB
Collaborators: Petra Gipp, Maria Videgård and Kalle Hjalmarsson
Structural engineer: Bengt Nilsson, BN Konsult Lift % Transport AB
Contractor: Bengt Nilsson, BN Konsult Lift % Transport AB
Project year: 2010
Client: Kivik Art Center, Sune Nordgren
Photographer: Gerry Johansson

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more