// arthitectural / Architecture / Ramon Esteve | Paz y Comedias house

Ramon Esteve | Paz y Comedias house

Architecture Ramón Esteve | Paz y Comedias house

Huge contention walls, built from a local red stone, come along as you climb up the mountain. When you arrive to the house these walls turn into structural plans that define the whole house and generate every space and main rooms of the house.

Ramón Esteve | Paz y Comedias house

Ramón Esteve | Paz y Comedias houseWilling to achieve a whole integration with the environment, the red stone is extracted directly from the mountain where the house will be placed and this stone is reused for the walls. Therefore the house deeply-rooted with the ground and the surroundings gets his tectonic character integrated with the landscape. The parallel walls layout perpendicular to the mountain forming all the spaces of the house, as said before these walls are completed with the windows built like glass walls from down to top limiting the space and allowing an ideal dialogue with the exterior.

Ramón Esteve | Paz y Comedias house

Ramón Esteve | Paz y Comedias house

Ramón Esteve | Paz y Comedias houseThe view at the head of the house is the valley that lay to the sea. The main bedroom is completed with a huge balcony suspended to the open space giving a panoramic view of the surroundings and a breathtaking sensation of weightlessness.

Ramón Esteve | Paz y Comedias house
Ramón Esteve | Paz y Comedias houseAt the rear of the house we can access to an external quite place, a patio resulting of the separation of the house from the mountain. This patio links the house with the old house; we can consider the new hose as an extension of the original house and the link a hall to the art gallery situated at the gardens of the house. To this patio, limited between the house and the mountain, lays all the private rooms of the house as an opposite to the rest of the rooms laid to the open spaces of the valley.

Ramón Esteve | Paz y Comedias houseThe impression of the lack of limits between the exterior and interior of the house is mainly due to the massive glass windows and the height of the ceilings. There is a smooth and fluent connection between the internal rooms encouraged by continuity of the materials between rooms, this communication is stressed by the reduction of these materials to the minimum.

 
Location: Valencia, Spain
Architect: Ramon Esteve
Collaborator Architects: Paula Cabrera, Mercedes Coves
Anna Boscà, Olga Badía
Technical Architect: Antonio Morales, Emilio Pérez
Construction Company: Inrem S.A.
Works manager: Francisco Gª Pellicer
Project start: 2003
Project Completion: 2010
Photographer: Christoph Kicherer para Bulthaup, Mayte Piera
Léa Chave, Sara Sánchez, Ramón Esteve
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more