// arthitectural / Interiors / Resolution: 4 Architecture | Equinox Corporate Headquarters

Resolution: 4 Architecture | Equinox Corporate Headquarters

Interiors Resolution: 4 Architecture | Equinox Corporate Headquarters

Equinox Health Clubs, a prominent chain of gyms and athletic facilities located throughout Manhattan sought an office space to centralize operations while maintaining the contemporary and playful feel of a fitness area.  Programmatic needs for private offices, open offices, and flexible conference spaces were satisfied in response to two definitive site characteristics: the two rows of columns running the length of the space and the lofty sixteen foot ceilings.

The screen of columns set up three spatial and programmatic zones, central conference and communal workspace, enclosed private offices that wrap around the perimeter and open office space.  The columns become markers of the proportion and scale of the space, experienced in a ritualistic rhythm as one moves between office and conference areas.

These spatial corridors, punctuated by the rhythm of the columns, are modulated by the undulating walls of sculptural conference rooms whose angles respond to the pragmatic needs of accommodating the diagonal of Broadway.

The high ceilings allow for another layer of spatial complexity, inserting a second tier of workspaces, and a membrane of clerestory windows that allow natural light to penetrate deep into the interior office space.  The second level of storage and workspace becomes a viewing deck from which one can gain a spatial sense for the entire office.

The variation of the sectional levels and the way these two levels push and pull against each other break down the scale of the space, constantly marked by the columns, to the scale of the individual, articulated by a desk and a shelf.

Location: New York, USA
Architects: Resolution: 4 Architecture | Joseph Tanney, Robert Luntz
Project Architect:  Catarina Ferreira
Project Team:  Carlo Ballestri, Michael Sweebe, Tomas Fernandes
Contractor:  Bell Development Corp., Howard Haines
Surface: 12,000 sqft
Project year: 1999
Construction Cost: $1,400,000
Photography:  Resolution: 4 Architecture

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more