// arthitectural / Interiors / Resolution: 4 Architecture | Internet Appliance Network

Resolution: 4 Architecture | Internet Appliance Network

Interiors Resolution: 4 Architecture | Internet Appliance Network

Resolution: 4 Architecture | Internet Appliance NetworkLocated in the rapidly evolving neighborhood between the Chelsea and Flatiron districts of Manhattan, the new headquarters of an internet appliance company is sculpted into the shell of the 9th and 10th floors of a refurbished mercantile building.

Resolution: 4 Architecture | Internet Appliance Network

© Paul Warchol

The client requested a design that would incorporate a strict hierarchy of use while enhancing an atmosphere of openness. The use of inexpensive, raw construction materials articulated as finished surfaces responds to the space’s simplistic loft-like nature.  Freestanding programmatic elements act as nuclei of activity allowing for uninhibited views throughout the two floors.  Each element (reception desk, workstation, stair module, conference pod) is an identifiable structure within the company and serves to define perimeter circulation paths where employee interaction occurs.

Resolution: 4 Architecture | Internet Appliance Network

© Paul Warchol

Resolution: 4 Architecture | Internet Appliance Network

© Paul Warchol

Resolution: 4 Architecture | Internet Appliance Network

© Paul Warchol

The fissures between these elements provide for the interplay of natural and artificial light that spills through the space and is captured by translucent glass panels illuminating nodes of interest.  Upon entering the office lobby one is presented with a smoothly sculpted stainless steel reception desk and an informal gathering area flanked by two floor-to-ceiling scribing walls.  These walls delineate proximal uses such as entry and a conference area and are veneered with dry-erase marker board, a detail repeated throughout the office and utilized by employees as a readily accessible creative tool.

Resolution: 4 Architecture | Internet Appliance Network

© Eduard Hueber

Resolution: 4 Architecture | Internet Appliance Network

© Eduard Hueber

The reception desk doubles as bar, responding to the client’s need for collective space that is also uses for social gatherings.  Behind the reception area, a stair punches through the existing floor and cascades around a translucent wall into the lower support division of the office.

Resolution: 4 Architecture | Internet Appliance Network

© Eduard Hueber

With subdued light and densely organized spaces, this area serves as the infrastructure of the office, allowing creative and technology focused staff members to share open office studios and workstations. The entire design is envisioned as a plug-in environment where stations can be easily utilized and converted to accommodate the company’s rapidly changing parameters.

Resolution: 4 Architecture | Internet Appliance Network

© Eduard Hueber

The highlight of the space is the conference pod designed as an interweaving of a pair of irregularly shaped wall planes creating two enclosed teaming rooms.  The placement of this element creates two zones that lead to a recreation area that is buffered from the main space by glazed sliding doors.

Resolution: 4 Architecture | Internet Appliance Network
Resolution: 4 Architecture | Internet Appliance Network

© Resolution: 4 Architecture

With the use of independently crafted programmatic elements which are juxtaposed throughout the space to create interstitial communal spaces the company projects an identity as a dynamic team of creative individuals.

Location: New York City, US
Architects: Resolution: 4 Architecture |  Joseph Tanney, Robert Luntz
Project Architect: LJ Porter
Date of Completion: July 2000
Square Footage: 10,000 SF
Construction Cost:  650 000 $
Contractor: Monumental
Photographer: Eduard Hueber, Paul Warchol
Materials/Fabrication:
Ceiling: Painted concrete shell, painted gypsum wallboard.
Floor: Existing wood floor with clear polyurethane finish.
Walls:  Painted gypsum board over metal studs, aluminum storefront window system with clear and translucent glazing
Lumasite, Homasote tack surface, Allstate rubber tile, dry-erase writing surface.
Cabinetry/Work Surfaces: Baltic birch plywood, black plastic laminate.
Stair:  High carbon steel with clear finish, stainless steel handrails, Durock, Resilient rubber flooring.
Fish tank/Seat: Clear acrylic, Formed plywood, Stainless steel.
 
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more