// arthitectural / Interiors / Resolution: 4 Architecture | RMS California

Resolution: 4 Architecture | RMS California

Interiors Resolution: 4 Architecture | RMS California

Directed by the vision of Hemant Shah, CEO and founder of Risk Management Solutions, RES4 was requested to implement an environmental transformation into the design of RMS’s new U.S. Headquarters, similar to the work completed by RES4 at their Hackensack, NJ office.

Despite the ongoing economic crisis, the company’s growing success was taken in high consideration during the master planning over the next 5-10 years for the potential 440 employees. By creating smaller, more efficient private workspaces, it allows for larger communal and conferencing spaces in results of a creatively competitive and inspiring ambiance.

In response to RMS’s technological advances, a 24- monitor media wall is a primary focal point, in efforts to continuously project a library of current catastrophic bullets and targets, relating to the company’s purpose of providing products, services, and expertise for the quantification and management of catastrophe risk. With centralizing the majority of enclosed spaces and glazing all peripheral faces, visual transparency from all internal points to an exterior band of fenestrations and natural light is achieved.

Infiltration of natural light reduces the need for artificial light in the open workstations surrounding the exterior shell. RMS’s global awareness is reflected through the materials & finish choices as well as the low-energy/consumption of appliances & plumbing fixtures.

Materials:
Wall coverings: painted gypsum board over metal studs, aluminum storefront with clear and frosted glazing, and blackened steel for magnetic capabilities of hanging art; Ceilings: Armstrong acoustical tile & gypsum wall board; Floors: Interface carpet tiles (low -E in fabrication and least % of wastes); Countertops: Corian & Nevamar laminates; Lighting: low-E fluorescent lamps, controlled by electronic ballasts and/or timers, LED light source for all task lights (85% more efficient than incandescent, has 50,000 hr life, and is 95% recyclable).

Location: Newark, California, USA
Architects: Resolution: 4 Architecture | Joseph Tanney, Robert Luntz
Project Architect: Kristen Mason, John Kim
Project Team: Brendan Miller, Paul Coughlin
Architect of Record: Gerard McGee Architect
Engineers: Glumac
Contractor: Dome Construction Corporation
Client: Risk Management Solutions
Project area: 100,000 sf
Project year: 2010
Photographer: Bernard Andre

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more