// arthitectural / Architecture / ripolltizon arquitectos | Social housing in Sa Pobla

ripolltizon arquitectos | Social housing in Sa Pobla

Architecture ripolltizon arquitectos | Social housing in Sa Pobla

ripolltizon arquitectos | Social housing in Sa PoblaUsing the context

The elements with which to develop the project are not far away. They are features that tell us about the climate, the context and the way we live. Simply walking around the place and looking at… the courtyards, the filters, the light, the plots configuration, the small scale of the buildings… the singularity of each of the houses and the amazing configurations that emerge when they are grouped… not really knowing where one house ends and the next one begins…

ripolltizon arquitectos | Social housing in Sa Pobla

© José Hevia

ripolltizon arquitectos | Social housing in Sa Pobla

© José Hevia

Housing clusters – aggregation rules
The aim is to give significance to the nuances and tangible scale of the domesticity and the details. Search the surprise. We developed a catalogue of houses that were grouped three-dimensionally (aggregation) following rules that were precise and simple, but also open enough to solve a housing complex adapted to the diversity of situations that the programme and the context required.

ripolltizon arquitectos | Social housing in Sa Pobla

© José Hevia

ripolltizon arquitectos | Social housing in Sa Pobla

© José Hevia

The proposal complies with the street alignment and puts in value the depth of the plot. The volume of the housing complex is stretched between the boundaries, playing with the party walls that limit the plot, obliterating some and putting others in value, and wraps an interior courtyard-plaza that organizes the circulations and public areas.

ripolltizon arquitectos | Social housing in Sa Pobla

© José Hevia

ripolltizon arquitectos | Social housing in Sa Pobla

© José Hevia

Housing catalogue
The housing units are generated from base module of single or double height (module living-dining-kitchen) to which other smaller spaces are added (modules bedroom-bathroom / bedroom-storage). The different possibilities of aggregation result either in different spatial configurations for a similar group of modules or in different house sizes depending on the number of modules added. This spatial aggregation logic allows a flexible design process in which each house is considered simultaneously as a unit and in relation to the whole group. It allows to create a varied landscape, rich in shades and tailored to its physical context without losing the quality, rigor and standardization that the social housing development requires.

Location: 92 Mercat St. SaPobla, Mallorca, Spain
Architects: ripolltizon arquitectos | Pep Ripoll – Juan Miguel Tizón
Collaborators: Pablo García (architect), Luis Sánchez (architect)
Quantity Surveyor: Toni Arqué
Structural Engineer: Jorge Martín
Building Services: TIIS Ingenieria
Photographer: José Hevia
Client: Institut Balear de l’Habitatge – IBAVI (Balearic Public Housing Institute)
Contractors: Obras y Construcciones Pedro Siles SL
Project Area: 2.498,70 sqm
Budget: 1.576.224,00 EUR
Start of Design: 2008
Year of Completion: 2012
Awards:
1st Prize | Idea Competition IBAVI. 2008
1st Prize | Arquitectura PLUS Awards 2013. Best Residential Project
Finalist | FAD Architecture Awards 2013
Finalist | XII Spanish Biennale of Architecture and Urbanism
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more