// arthitectural / Architecture / Rossetti + Wyss Architekten AG | Gottshalden

Rossetti + Wyss Architekten AG | Gottshalden

Architecture Rossetti + Wyss Architekten AG | Gottshalden

Rossetti + Wyss Architekten AG | GottshaldenThe house in Gottshalden is located on a plateau over the Lake Zurich. It is set in green surroundings with a high quality of life, dominated by agricultural use. The volume exhibits a unified design, with a reduced, sharp-angled timber facade. The furniture-like wooden skin defines both walls and rooftops, covering the exterior in a single material, unbroken. The various geometries lend the structure plasticity, while the windows flush with the exterior, are emphasized with lighter-colored reveals.

Rossetti + Wyss Architekten AG | Gottshalden

© Jürg Zimmermann

Rossetti + Wyss Architekten AG | Gottshalden

© Jürg Zimmermann

The L-shaped floor plan is organized vertically as a splitlevel through the use of inserted platforms. Inside, solid exposed oak planks in composite construction form the floors and ceilings. This visible display of the building’s structure in its ceiling and floor surfaces conveys the warmth of the material into the interior. The alignment of the rooms switches from one story to the next.

Rossetti + Wyss Architekten AG | Gottshalden

© Jürg Zimmermann

Rossetti + Wyss Architekten AG | Gottshalden

© Jürg Zimmermann

Light and shadow, closeness and spaciousness, a cascading staircase: the interiors breathe life in their diversity, inserted with careful precision in the enveloping shell. The windows frame pictures of the surroundings. Ventilation is provided by means of a series of glazed doors so as not to obstruct the view. At dusk, the house begins to glow with a warm interior life.

Rossetti + Wyss Architekten AG | Gottshalden

© Jürg Zimmermann

The building is reduced to an almost graphical figure, with even the minimal distances to the eaves and corners verging on disappearance.

Location: Lake Zurich area, Switzerland
Architect: Rossetti + Wyss Architekten AG
Project leader: Claudio Sticca
Project name: Gottshalden
Year of completion: 2012
Netto surface area: 320 m2
Site area: 2’300 m2
Supporting structure: Dr. Lüchinger+Meyer Bauingenieure AG
Electro planning: Zürcher Elektroplanungen AG, St. Gallen Switzerland
Heating and ventilation planning: Geiger AG, Wädenswil Switzerland
Building physics: BWS Bauphysik AG, Winterthur Switzerland
Execution: October 2010 / May 2012
Photos: Jürg Zimmermann
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

 

 

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more