// arthitectural / Architecture / Salto AB | EMÜ Sports Hall

Salto AB | EMÜ Sports Hall

Architecture lõiked.dgn

The chosen plot for the sports hall was an empty, flat field right at the roadside at the entrance to Tartu, so in addition to functionality and ability to integrate and organize the surrounding campus area, the architectural competition, in a way, expected a greater degree of representation than the building type would normally imply. At the same time, the spatial programme of a sports hall largely prescribes the possibilities of designing the main volume.

© Reio Avaste

© Kaido Haagen

© Kaido Haagen

© Karli Luik

We decided to stretch all corners of the cubic volume, and to integrate the building organically with landscape. Elevated ground forms a „cushion“ for the slightly entrenched building, thus optically minimising its volume, and continues in undulating forms, encompassing outdoor sports grounds and bicycle paths, towards a sloping valley further away. The streched-out corners of the building create concave lines both in plan and elevation, gently relating to landscape and softening the size of the building.

At the same time the building retains sharpness, enabling constantly varying, expressive views from various angles. This is due to optical effects of the form, clear-cut lines and finishing materials – glass on the longer sides of the building and larch cladding with wooden snags (nicknamed „hair“) on the shorter ones. The latter also add to the subtle play of overall optical effects, being shorter and denser in the middle, and longer and more widely placed at the edges. The snags coloured red form the name of the building – EMÜ spordihoone.

© Kaido Haagen

© Kaido Haagen

© Kaido Haagen

In the interior, the same attitude continues – a limited repertoire of considered details and takes. Moving around, the overall feel is light and airy, easy to navigate. The streched-out plan creates unconventional interior spaces. The choice of colours and materials is strictly limited to smooth exposed concrete and painted carroty surfaces with details in matte and shiny black. Irregularly placed bubbly interior windows opening towards the ballgames hall add a touch of frisky lightness and are echoed in the round glazed openings in gallery floor. In a delicate way, one is reminded that a sports hall is a bodily space – e.g. the concave outline of the building creates galleries narrowing in the middle, and with glazed openings in the floor the resulting space sharpens one’s bodily experience of space.

© Kaido Haagen

© Kaido Haagen

© Kaido Haagen

Location: Kreutzwaldi 3, Tartu, Estonia
Architect: Salto AB | Maarja Kask, Karli Luik, Ralf Lõoke
Interior Designers: Katrin Kaevats, Jaan Port
Structural Design: OÜ Pikoprojekt
Open Competition: 2007 | 1st prize
Client: Estonian University of  Life Sciences
Project Area: 4600 sqm
Plot Area: 27 000 sqm
Status: Completed 2009
Key materials: reinforced concrete, steel, glass, natural unfinished larch
Photographers: Kaido Haagen, Reio Avaste, Karli Luik

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more