// arthitectural / Concept & Competition / sanzpont [arquitectura] | Beton Hala Waterfront Center

sanzpont [arquitectura] | Beton Hala Waterfront Center

Concept & Competition sanzpont [arquitectura] | Beton Hala Waterfront Center

Concept Design: Inspiration comes from the Site.

Arches of the Belgrade Fortress have been reinterpreted to form a modern and iconic arcade linking the past with the present and future.

The Green Slopes from Kalemegdan Park have been the main inspiration for creating a green building to expand the city’s natural landscape.

Sava River Waveforms spread inland to create an elevated panoramic walkway integrated with the existing building.

Urban Design: A Park that brings together Visitors and Locals.

Kalemegdan Park Expansion to the River Sava by a green roof building that extends the garden and recreational areas of the city. The green skin minimizes environmental impact, preserving the natural landscape of the site.

Urban Connections to the City’s Past and Present where pedestrians can move freely in all directions without crossing with cars and trains. Through a central plaza, the project creates an urban node and a reference point that connects all the spaces.

Scenic viewpoints at different levels that take advantage of views of the river and the city, making the journey a pleasant walk.

Elevated Riverside Walkway over existing Beton Hala building that extends the pedestrian and bicycle paths with panoramic views.

Urban Pedestrian Link

The waterfront center would become a principal pedestrian link between the historic city center and the Sava River with its urban connections.

The project resolves the conflicting traffic claims on the site providing different levels of height by use as solution for the physical barriers between the port and the Belgrade Fortress.

By reinforcing the existing urban node with more spaces for a wide-ranging offer of cultural, gastronomic and entertainment activities, Beton Hala would become a reference point for the local and foreign visitors to start a visit to Belgrade, with an easy access to information about the city venues and events, as well as a place to conclude the visit, enjoying the wide range of activities on site and the magnificent views it has to offer improving dramatically the public space.

Iconic Green Facade & Urban Landscape

The Waterfront Center would become a principal pedestrian link between the historic city center and the Sava River with its urban connections. The project resolves the conflicting traffic claims on the site providing different levels of height by use as solution for the physical barriers between the port and the Belgrade Fortress.

New Urban Green Park for Belgrade

The project besides solving the architectural program to increase and enrich the cultural and commercial area of the Waterfront in Belgrade, on the cover creates a new green park for the city accessible to all social, gender, age, and special needs groups.

The new park accommodates attractive uses that make the wider area vivid, bright and safe all day and year long.

Commercial Space:

Maximum Flexibility – The commercial area is considered, as an open space, for flexibility, to be subdivided as necessary. It is organized so that there are 2 storefronts, with access from Vojvoda Vojovica Boulevard through a walker porches and terraces of the River Sava.

The business area can be opened to the outside terraces overlooking the Sava River pedestrian walkway over the existing Beton Hala building. Intermittent Storage areas with independent access directly linked to the commercial area. The windows on each side of the building capture natural lightning for greater energy savings during the day.

Exhibition Space Galleries:

A Path to Discover – We propose an exhibition area, where the user has a take a path during his visit, and go discovering the different areas in its way. The building has a free and regular structural network giving the space as much flexibility as possible. The walls of the exhibition area will be created as an acoustic curtains guided on rails on the ceiling, which can expand or shrink the areas for different configurations.

Rooms due to its configuration can be lit naturally with sunlight during the day   for energy savings. Spaces  in  front  of  the  river  has areas  of terraces where it can expand  and  integrate with the outside.

Structural System:

Easy Maintenance & Durable Robust Construction – Self-supporting Catenary Domes

The roof structure is designed based on catenary domes of reinforced concrete, giving a greater height to the interior spaces.

Location: Bulevar vojvode Bojovića, Belgrade, Serbia
Architects: sanzpont [arquitectura] | Victor Sanz Pont, Sergio Sanz
Client: Belgrade, Serbia
Surfaces:
Commercial space:  5.000 sqm
Exhibition space: 6.000 sqm
Parking area: 27.580 sqm
Project year: 2011
Rendering: Jose Miguel Cano

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more