// arthitectural / Architecture / SAOTA | Silver Bay

SAOTA | Silver Bay

Architecture © SAOTA, Adam Letch & Enda Cavanagh

The site is positioned at Shelley Point on the West Coast Peninsula Uniquely for the West Coast, the site faces East over the bay looking towards the mountains behind the small Swartland town of Aurora.

© SAOTA, Adam Letch & Enda Cavanagh

© SAOTA, Adam Letch & Enda Cavanagh

The design is largely formed by three contextual conditions. The first is the elevated entrance which placed the living spaces on the upper level and the bedrooms and playroom on the lower level. This decision allowed the living spaces to maximise the views of the bay and to see the water’s edge. The second issue is the prevailing South-Easterly wind. The challenge here is that the views are in this direction and a large set of glazed sliding doors allows the maximum view. The third major issue is the sun on the North side. The response to this and to the South-Easterly wind was to position the pool in a courtyard on the Northern face that captures sun for the house and also creates a wind free outdoor space that can be enjoyed year round regardless of the wind.

© SAOTA, Adam Letch & Enda Cavanagh

© SAOTA, Adam Letch & Enda Cavanagh

The upper floor has been conceptualised as a single space holding the pool courtyard, an elevated entrance hall, a kitchen with a large table and a dining and living space on the East edge. The L-shaped space is broken up by level changes which create distinctly different spaces. A conical flue made from Corten steel forms a visual element around which the spaces pivot, the rusted surface reflecting the coastal environment.

© SAOTA, Adam Letch & Enda Cavanagh

© SAOTA, Adam Letch & Enda Cavanagh

© SAOTA, Adam Letch & Enda Cavanagh

© SAOTA, Adam Letch & Enda Cavanagh

The thatched roof is supported on a perimeter I-beam. The timber tie beams of the thatched roof are replaced by steel tie rods that allow the open volume of the roof to form the top of the space, the woven thatching grass and the latter forming a counterpoint to the granite floors.

© SAOTA, Adam Letch & Enda Cavanagh

© SAOTA, Adam Letch & Enda Cavanagh

A curved Corten ‘hat’ sits over the braai flue and watches over the pool courtyard, a playful companion for the Corten cone that sits on the other side of the courtyard. The North face of the courtyard is formed by a timber wall. On the lower level, the off-shutter concrete slabs form the ceiling. The slabs retain rust marks from the steel that was laid in the slab and the chalk markings of the contractor.

Shelley Point

The simple cellular bedrooms have a serrated façade that allows for corner glazing to maximise views. The curtain track was cast into the slab with a radiused corner that creates a cave-like space at night when the curtains are closed. Simple glass walls separate the en-suites from the bedrooms, allowing the two spaces to share a larger volume. The stair connecting the two levels is also made from I-beams with 75mm thick Eucalyptus planks forming the treads.

© SAOTA, Adam Letch & Enda Cavanagh

© SAOTA, Adam Letch & Enda Cavanagh

A holiday home for a young family that could be enjoyed by an extended circle of friends and family – an internal environment that maximises the view.

© SAOTA, Adam Letch & Enda Cavanagh

© SAOTA, Adam Letch & Enda Cavanagh

Location: Shelley Point, West Coast, South Africa
Architect: SAOTA
Project Name: Silver Bay
Project Team: Greg Truen & Yusuf Vahed
Interior Design: Antoni Associates
Project Team: Mark Rielly, Ashleigh Gilmour & Silvia Eigelaar
Main Furniture Supplier: OKHA Interiors
Completion Date: 2010
Photographer: SAOTA, Adam Letch & Enda Cavanagh
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more