// arthitectural / Interiors / SAQ | Kwint

SAQ | Kwint

Interiors SAQ | Kwint

SAQ | KwintLocated in the center of Brussels, leading up to the Art-Mount, the restaurant KWINT serves as a central meeting spot for the newly opened ‘Brussels Square Conference Center’. The renovation of the formerly abandoned top-arcades in which the restaurant took its premises is respectful of the architectural heritage.

Bringing on a new breeze in this ensemble, SAQ’s intervention is minimal: the particular atmosphere is created with a limited amount of elements.

SAQ | Kwint
SAQ | KwintThe length of the space is emphasized by both the padded side-wall and the sculpture hovering over the dining tables. This 30 meter long sculpture is a creation of Arne Quinze and erupts from the bar at the end of the room almost like a living and articulated organism. Floating above, the installation gives the seated customers a sense of protection and intensifies the notion of gathering.

SAQ | KwintThe upholstered wall not only functions as a perfect acoustic absorbent for the ambient conversations, it houses all the essential technical elements and infrastructure: the heating and ventilation system, the electrical installations, but also the annex rooms such as the kitchen, the toilets, and the lounge. The wall is garnished with an irregular pattern of dots as if formed by the shadow of the moving sculpture.

SAQ | KwintOne color prevails, the glossy copper present on the sculpture’s skin as well as on the crackled surface of the side-wall openings reacts magnificently with the incoming daylight offered by the generous large-front windows. On summer days, the accordion windows are opened up, making the view over the Brussels ancient centre below an intrinsic component of the scenography.

Location: Brussels, Belgium
Architect: SAQ
Object: Concept & Interior
Client: Square & GL-Events
Program: Restaurant
Area: 250 m²
Budget: 900.000 €
Furniture: Quinze & Milan
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more