// arthitectural / Concept & Competition / Steven Holl Architects | Hangzhou Music Museum

Steven Holl Architects | Hangzhou Music Museum

Concept & Competition Steven Holl Architects | Hangzhou Music Museum

Steven Holl Architects | Hangzhou Music MuseumThe Music Museum master plan design proposes to unify the campus through the voids between buildings – like a caesura in music. The scheme identifies five voids between the buildings to form the overall morphology of the campus. The first void is the ancient garden with existing trees. The second void is the new Music Plaza with reflective pond and arrival space. The third, fourth, and fifth voids utilize the spaces between buildings with different programs, providing open areas for music performance, scholarly discussions, cafes, restaurants, and recreation. These voids are formed by simple wooden pergolas, which hark back to Song Dynasty architecture, when the first wood construction standards were published. The pergolas have a special cast glass shingled roof embedded with translucent solar PV cells and LED lights. During the day, the sun shines on the pergolas and PV cells collect the energy. At night, the lighting of the pergolas comes from the LEDs, bringing life to the whole campus.

Steven Holl Architects | Hangzhou Music MuseumThe new Music Plaza is flooded in a thin layer of water. Skylights at the bottom of the pond bring light down to a large gallery space below. This space is flexible and the reflecting pond can be drained to accommodate a larger audience. The new Music Museum is based on the idea of the “Eight Sounds” in traditional Chinese music: silk, bamboo, wood, stone, metal, clay, gourd, and hide. While the exterior of the building is clad in the same wood as the pergolas, the eight volumes are each constructed from one of these eight materials. Each volume contains a chamber where visitors not only hear the music but can experience its production.

Steven Holl Architects | Hangzhou Music MuseumTo improve and unify the existing buildings on the campus – many of them built in the 1950s to the 70s without proper insulation – a layer of high performance insulation and a layer of typical grey Chinese bricks with tight mortar joints will be added. New energy efficient windows will help to bring the existing buildings to the current highest environmental standards. These renovation strategies will transform the whole campus into a unified entity.

 

Location: Hangzhou, China
Architect: Steven Holl Architects
Design architect: Steven Holl, Li Hu, Chris McVoy
Associate in charge: Hideki Hirahara
Project architect: Guanlan Cao, Filipe Taboada, Human Tieliu Wu
Project team: Yimei Chan, Nathalie Frankowski, Kelvin Jia, Max Kolbowski-Frampton, Fiorenza Matteoni
Client: Hangzhou Urban Planning Bureau, Hangzhou Normal University
Project type competition:  first prize
Site area: 68000m
Building area (square): 14532sm
Floor area (square): 48220sm
Museum area: 3000m
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more