// arthitectural / Architecture / Steven Holl Architects | Nanjing Sifang Art Museum

Steven Holl Architects | Nanjing Sifang Art Museum

Architecture Steven Holl Architects | Nanjing Sifang Art Museum

Steven Holl Architects | Nanjing Sifang Art MuseumPerspective is the fundamental historic difference between Western and Chinese painting. After the 13th Century, Western painting developed vanishing points in fixed perspective. Chinese painters, although aware of perspective, rejected the single-vanishing point method, instead producing landscapes with “parallel perspectives” in which the viewer travels within the painting.

Steven Holl Architects | Nanjing Sifang Art Museum

© Sifang Art Museum

Steven Holl Architects | Nanjing Sifang Art Museum

© Sifang Art Museum

The new museum is sited at the gateway to the Contemporary International Practical Exhibition of Architecture in the lush green landscape of the Pearl Spring near Nanjing, China. The museum explores the shifting viewpoints, layers of space, and expanses of mist and water, which characterize the deep alternating spatial mysteries of early Chinese painting. The museum is formed by a “field” of parallel perspective spaces and garden walls in black bamboo-formed concrete over which a light “figure” hovers. The straight passages on the ground level gradually turn into the winding passage of the figure above.

Steven Holl Architects | Nanjing Sifang Art Museum

© Sifang Art Museum

Steven Holl Architects | Nanjing Sifang Art Museum

© Sifang Art Museum

The upper gallery, suspended high in the air, unwraps in a clockwise turning sequence and culminates at “in-position” viewing of the city of Nanjing in the distance. The meaning of this rural site becomes urban through this visual axis to the great Ming Dynasty capital city, Nanjing. The courtyard is paved in recycled Old Hutong bricks from the destroyed courtyards in the center of Nanjing. Limiting the colors of the museum to black and white connects it to the ancient paintings, but also gives a background to feature the colors and textures of the artwork and architecture to be exhibited within. Bamboo, previously growing on the site, has been used in bamboo- formed concrete, with a black penetrating stain. The Museum has geothermal cooling and heating, and recycled storm water.

Location: Nanjing, Jiangsu, China
Architect: Steven Holl Architects
Design architect: Steven Holl, Li Hu
Partner in charge:Li Hu
Associate-in-charge: Hideki Hirahara
Project architect: Clark Manning, Daijiro Nakayama
Project team: Joseph Kan, JongSeo Lee, Pei Shyun Lee, Tz-Li Lin, Richard Liu, Sarah Nichols
Program: museum complex with galleries, tea room, bookstore, and a curator’s residence
Project type: direct commission
Building area (square): 30000sf/2787sm
Client: Nanjing Foshou Lake Architecture and Art Developments Ltd
Project name: Nanjing Sifang Art Museum
Year: 2003 – 2013
Structural consultant: Guy Nordenson and Associates
Lighting design: L’Observatoire International
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more