// arthitectural / Architecture / Steven Holl Architects | Vanke Center

Steven Holl Architects | Vanke Center

Architecture Steven Holl Architects | Vanke Center

Steven Holl Architects | Vanke CenterThe Vanke Center will be the first, highest rated USGBC, LEED Platinum Certified Project in China.

Steven Holl Architects announces the winning design for the Vanke Center, a progressive new sustainable mixed-use complex in Shenzhen, China on the South China Sea. The firm was selected from a small list of invited firms including MVRDV (The Netherlands) and HAE (China). Vanke Center, set to break ground in April 2007, is located on a 60,000 sq meter site on the Chinese coast. The building, a floating horizontal skyscraper, will contain a conference center, hotel, serviced apartments and offices.

Steven Holl Architects | Vanke Center

© Iwan Baan

Steven Holl Architects | Vanke Center

© Iwan Baan

Steven Holl Architects | Vanke Center

© Steven Holl

Steven Holl Architects | Vanke Center

© Steven Holl

Steven Holl Architects | Vanke Center

© Steven Holl

Hovering over a tropical garden, this ‘horizontal skyscraper’ – as long as the Empire State Building is tall – is a hybrid building including apartments, a hotel, and offices for the headquarters for China Vanke Co. ltd. A conference center, spa and parking are located under the large green, tropical landscape which is characterized by mounds containing restaurants and a 500 seat auditorium. The building appears as if it were once floating on a higher sea that has now subsided; leaving the structure propped up high on eight legs.

Steven Holl Architects | Vanke Center

© Steven Holl Architects

Steven Holl Architects | Vanke Center

© Steven Holl

Steven Holl Architects | Vanke Center

© Steven Holl Architects

The decision to float one large structure right under the 35-meter height limit, instead of several smaller structures each catering to a specific program, generates the largest possible green space open to the public on the ground level.

Steven Holl Architects | Vanke Center

© Steven Holl Architects

Steven Holl Architects | Vanke Center

© Steven Holl Architects

Steven Holl Architects | Vanke Center

© Shu He

Suspended on eight cores, as far as 50 meters apart, the building’s structure is a combination of cable-stay bridge technology merged with a high-strength concrete frame. The first structure of its type, its has tension cables carrying a record load of 3280 tons. The underside of the floating structure becomes its main elevation – the sixth elevation – from which ‘Shenzhen Windows’, offer 360-degree views over the lush tropical landscape below. A public path beginning at the “dragon’s head” will connect through the hotel and the apartment zones up to the office wings.

Steven Holl Architects | Vanke Center

© Shu He

Steven Holl Architects | Vanke Center

© Shu He

Steven Holl Architects | Vanke Center

© Shu He

As a tropical strategy, the building and the landscape integrate several new sustainable aspects. A micro-climate is created by cooling ponds fed by a greywater system. The building has a green roof with solar panels and uses local materials such as bamboo. The glass façade of the building will be protected against the sun and wind by porous louvers. The building is a Tsunami-proof hovering architecture that creates a porous micro-climate of public open landscape. It is one of the first LEED platinum rated buildings in Southern China.

Steven Holl Architects | Vanke Center

© Iwan Baan

Steven Holl Architects | Vanke Center

© Shu He

Steven Holl Architects | Vanke Center

© Steven Holl

Location: Shenzhen, China
Architect: Steven Holl Architects
Client: Shenzhen Vanke Real Estate Co.
Partner in charge: Li Hu
Project manager: Yimei Chan, Gong Dong
Project architect – SD/DD: Garrick Ambrose
Project architect – DD: Maren Koehler, Jay Siebenmorgen
Project architect – CD: Christopher Brokaw, Rodolfo Dias
Assistant project architect: Eric Li
Project team: Jason Anderson, Guanlan Cao, Clemence Eliard, Forrest Fulton,
Nick Gelpi, M. Emran Hossain, Kelvin Jia, Seung Hyun Kang,
JongSeo Lee, Wan-Jen Lin, Richard Liu, Jackie Luk, Chris
McVoy, Enrique Moya-Angeler, Roberto Requejo, Michael
Rusch, Jiangtao Shen, Filipe Taboada, Manta Weihermann
Project team, competition phase: Steven Holl, Li Hu, Gong Dong, Justin Allen, Garrick Ambrose,
Johnna Brazier, Kefei Cai, Yenling Chen, Hideki Hirahara, Eric
Li, Filipe Taboada
Associate architects: CCDI
Climate engineers: Transsolar
Structural engineer (sd/dd): CABR
Structural engineer (cd/ca): CCDI
Mechanical engineer: CCDI
Landscape architect: Steven Holl Architects
Curtain wall consultant: Shenyang Yuanda Aluminum Industry Engineering Co., Ltd.
Lighting consultant: L’Observatoire International
Program: mixed-use building including hotel, offices, serviced apartments,
and public park
Project type: competition
Building area (square):1296459sf/120445sm
Landscape area (square): 559723sf/52000sm
Public green space (square): 509004sf/47288sm
Size conference center (square): 89254sf/8292sm
Size condominiums (square): 276676sf/25704sm
Size hotel (square): 119619sf/11113sm
Size soho offices (square): 146292sf/13591sm
Size vanke headquarters: 149338sf/13874sm
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

 

 

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more