// arthitectural / Architecture / Studio Gang Architects | SOS children’s village / lavezzorio community center

Studio Gang Architects | SOS children’s village / lavezzorio community center

Architecture © Hedrich Blessing

SOS is an international social service agency providing housing and support for foster-care children and families. The SOS Lavezzorio Community Center provides spaces for educational enrichment with a focus on personal growth.

With its limited budget, contributions and inkind donations were necessary to complete the building. Studio Gang created a system to integrate the material donations into the design. The material donations are literally revealed in a large exterior ‘strata’ wall made of varying mixes of concrete cast into wavy horizontal layers. Inside, multi-faceted, naturally lit public spaces encourage a range of learning opportunities and social interaction.

© Hedrich Blessing

Inside, an extra wide bleacher-stair in the lobby doubles as classroom seating and an impromptu stage for performance, while a large community room on the second floor serves as classroom, exercise room and meeting space.

© Hedrich Blessing

© Hedrich Blessing

Since its completion the SOS Community Center has had a positive ripple effect on the surrounding neighborhood, adjacent buildings, landscape and pedestrian environment. It has been adopted by its community for a wide range of functions, serving as a meeting location, wedding venue, and polling place.

© Hedrich Blessing

Location: Chicago, USA
Architect: Studio Gang Architects
Services provided by Studio Gang Architects: Led design and full service A/E team from concept through completion
Size: 16,000 SF
Cost: $3.5M, on-time and on-budget
Unique Characteristics: Designed from donated materials; makes liquid quality of concrete visible in “strata wall”
Owner: SOS Children’s Villages of Illinois
Status: Completed 2008

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more