// arthitectural / Architecture / Studio ST Architects & Z-A Studio | 14 Street Y Renovation

Studio ST Architects & Z-A Studio | 14 Street Y Renovation

Architecture Studio ST Architects & Z-A Studio | 14 Street Y Renovation

Construction on the renovation of the 14 Street Y Community Center began in early June and was completed on time and on budget in October 2009.

On the ground floor, the lobby, fitness center, locker rooms, office, fitness studios, showers and pool are reorganized as a series of parallel bands.  As users move through the different spaces, they experience the variety of happenings that animate the building.

The existing offices, which occupied the prime space along 14th Street, were relocated to make space for a new entrance lobby.  This 2000-square-foot lobby has a gradient blue custom pattern cement tile floor, a field of circular fluorescent lights, and bright yellow 100% recycled plastic lounge furniture.

New large windows were installed that open the lobby to 14th Street and bring the action of the street and natural light from outside into the space.  A new garden was planted with colored pebble and birch trees to shade the façade.  The overall effect is young, fresh and befitting the Y’s East Village location.

The fitness center, while not much larger than it was originally, now comfortably accommodates 25% more fitness equipment.  This space is also organized as a series of parallel bands corresponding to type of equipment (cardio, weight training, stretching etc.).

The bright yellow and orange rubber floor brighten this windowless space.  The waiting bench, fitness desk and low partition walls are all formed of curved rubber.

Locker rooms were relocated to the southern end of the fitness center.  The architects removed the existing vinyl floor and poured a clear layer of epoxy mixed with sand to create a slip-resistant concrete floor.  The warm brown color of this floor is juxtaposed with six vibrant colors of locker doors. Each color indicates the type of locker, from monthly rentals to day use and handicap-accessible.

The light fixtures, which are typical of construction sites and sidewalk scaffolding, float below the exposed concrete ceiling, creating a simple plane that complements the existing pipes and ducts servicing the upper floors.  The overall look is a thoughtful response to the client’s desire to create something that felt “new, clean and edgy”.

Location: 344 East 14th Street, New York, USA
Architects: Studio ST Architects & Z-A Studio
Project Managers: Séamus Henchy and Associates
MEP: Goldman Copeland Associates
Acoustic Engineers: Cerami and Associates
Code Consultants and Expediting: CODE LLC
Graphic Design: Rumors
Contractor: Technetek LTD
Client: The 14 Street Y of the Educational Alliance
Surface area: 50,000 sqft
Project year: June 2008 – September 2009
Cost: $690,000

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more