// arthitectural / Architecture / StudioArch/AgostinoMarinoni | Villa Aget

StudioArch/AgostinoMarinoni | Villa Aget

Architecture STUDIOARCH | Villa Aget

The building is a private villa built in one ofthe many area’s subdivisions thatcharacterize the landscape of the Italiansuburbs.

In these places, through animaginary developed over the years,anyone can buy a piece of freedom: anisolated house, free from annoyingneighbours. Yet in reality, everything istranslated into areas where, to maximizeprofits, housing are “piled up” turning whatshould be a space in which to be free in avery limited place where all is an illusion.

Realising the problem of these spacelimitations, I have decided to underline thissad reality through the concept, almostfigurative, of a tape that moves inside ofthese limits. This tape bend and fold forfunctional and energetic reasons forming, sometimes, a sunscreen and other timescatching the right angle for the sun rays andso on.

Functional distribution

The land on which the building is located is a very steep hill where the highestpoint is the access road to lot. At once, my project as been to avoid largemovements of material that would create an unnatural landscape.

The villa hasbeen organized on three levels, whose functions are chosen according to theproper relation with the outside. On the top floor, at street level, were placedfunctions of living and kitchen that interact naturally with the direct access of thebuilding and with privileged views in order this height.

At the central level areplaced on one side, the garage that goes against the ground to occupy areasotherwise not usable and the other facing the bedroom through with view onplains.

At the lowest level, in direct relationship to the private roof garden, islocated a second living area used for private parties of the owners.

Contextualization with the place and the local tradition

In addition to considerations on the morphology of the land, there are two ideasthat we have followed for the contextualization of Villa AGET: The landscape andlocal building traditions.

Speaking about local architectural traditions, those that should guide theconservatives but giving questionable results, we can say that are characterizedby strong and various of brick. Often this material was also used with differentdegrees of permeability, obtained by methods of installation that form decorationwith solids and voids, to allow aeration for drying hay.

When it was decided to create a sunscreen for repairing the wall of the buildingmost exposed to the sun, I have drawn on this tradition deciding to draw a brickwall without moving parts, that filters the light into a logic of building energyefficiency.

Consequently, I have copied to a past methods but assuming tofunction elements also an aesthetic sense. Turning to the landscape must be said thatthe surrounding area is called OltrepòPavese, famous as one of the best wineproducing areas around the world. Here thelandscape is marked by hilly vineyardscontinue without interruption. Also the Villaland was a vineyard and the contractor whohas transformed and urbanized the area, have maintained a small vineyard that hecontinues to care it.

In a place like this, youcould not afford to ignore such a reference. So when it came to designing the internal stair, I immediately thought to making aquotation from the vineyard by going to resubmit it both structurally andconceptually.

Energy efficiency

In addition to normal technology precautions appropriate, the building has beenorganized both spatially and constructively with a particular focus on efficiencyand energy saving.

First, as already mentioned, a shading wall was made, without moving parts, allalong the facade most exposed to the sun during the warmer months. Its design, inplan and section, has been studied to have a slim and strong wall although at thesame time with the right height and thickness compared to the various angles ofthe sun in the reference climate.

The result is a filter that blocks the sun in the warmperiods and in cold seasons allows it to penetrate.In combination with the sunscreen has been made a specific material choice. All the cold parties of villa, affected by the sun rays, are made of absorber materialssuch as stone or concrete that can store heat and then release it, with the result toheat the building.

In a second time, I have considered the natural ventilation for summer cooling. The internal stair, as a piece of landscape, has a vertical permeability to allow a goodventilation in warmer months like a solar chimney with the result of a comfortablemicroclimate inside, without the use of air conditioning systems.

Poetic elements added

Inside the building, in the top level, there is awindow which at certain times of the yearallow a view of the moon. In the momentswhen its orbit not allows it to appear, however, you can see it. This is thanks tohaving placed a spherical light on theopposite wall.

When the light is on and youare sitting on the sofa to contemplate thelandscape outside the opening, you willnotice that the light is reflected by going torecreate the moon. Sometimes, if you are really lucky, you can see two moons thatoverlap and you remain in disbelief.

Location: Casteggio (Pv), Italy
Architect: STUDIOARCH | arch. Agostino Marinoni
Collaborator: arch. Linda PIzzocaro
Surface area: 240 sqm
Project year: 2008
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

 

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more