// arthitectural / Architecture / Tabuenca & Leache Arquitectos | PA House

Tabuenca & Leache Arquitectos | PA House

Architecture Tabuenca & Leache Arquitectos | PA House

Surrounded by various buildings, the only interesting sight offered at the back, sloping meadow crowned by the castle and the ruins of the church (at the time of writing the project). This situation pushes introversion: A south facing L, defined by a concrete volume of copper cover, which protects against northern winds and noises of the street, hugging a main courtyard to pouring the day area, bounded in its two remaining sides by elongated pond, leaning against another wall, and a small guest pavilion.

Tabuenca & Leache Arquitectos | PA House

© Luis Prieto

Tabuenca & Leache Arquitectos | PA House

© Luis Prieto

The steep slope of the plot and cross economic and functional reasons, suggest placing the rooms on a lower floor, more private, without losing contact with the ground. The outdoor spaces are as important here as the interiors. No residual spaces. The house is organized to define and characterize as open spaces (rooms without ceiling) with different roles and personality, often serving as an extension of stays.

Tabuenca & Leache Arquitectos | PA House

© Luis Prieto

The two entrances, pedestrian and vehicle in the street endpoints, define the two levels of the house. From the small courtyard and pedestrian access has a vision of the pond. The sound of water from a source must accompany the visitor to the lobby. An internal staircase, which receives natural light courtyard, leading to the rooms. The kitchen, which is to clausurable, is a piece of furniture within the space.

Tabuenca & Leache Arquitectos | PA House

© Luis Prieto

A small patio light enters downstairs and isolates the most public billiard room and the family room area. The slope of the roof can achieve in the inner wall to a height of over four meters, useful for hanging art-gallery owner. A unique skylight makes the sun bathe and walk the wall, while the rest of the yard glass enclosure is protected by the eaves summer ruffles. The guest pavilion, with separate access, can meet summer wardrobe functions. On the basement floor, the courtyard house drilling vertically sheds light on the landing of the staircase and separate garage rooms and service areas.

Tabuenca & Leache Arquitectos | PA House

© Luis Prieto

Tabuenca & Leache Arquitectos | PA House

© Luis Prieto

The house adopts a low profile, close to the ground, avoiding volumetric excesses. It offers an external image blind, reserving its most friendly and human inside. Concrete walls with standard industrial formwork, shield against unwanted views and channel visual leaks that expand interior perspectives.

Location: Avenida Egüés 50, Gorráiz (Navarre), Spain
Architects: Tabuenca & Leache Arquitectos | Fernando Tabuenca González, Jesús Leache Resano
Contributors: Pedro Ansa, architect, Beatriz Gastesi, architecture and construction engineer
Construction company: Lantegia
Surface area: 486 m2
Start date June: 2003
Completion date: May 2005
Photographer: Luis Prieto
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

 
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more