// arthitectural / Concept & Competition / Tabuenca & Leache Arquitectos | The San Jorge Church and Parish Centre

Tabuenca & Leache Arquitectos | The San Jorge Church and Parish Centre

Concept & Competition Tabuenca&Leache Arquitectos | The San Jorge Church and Parish Centre

For this project, a church-building had to be designed and built for 400 people, including a chapel which would cater for about 100 people to use it on a daily basis. A parish center also included offices, multipurpose rooms, classrooms for catechesis, two houses for priests and a guest room. An urban planning study placed the building in the center of a space which was surrounded by buildings as high as eight storeys: A difficult and somewhat bland situation to deal with.

Tabuenca&Leache Arquitectos | The San Jorge Church and Parish Centre

© Pedro Pegenaute

Tabuenca&Leache Arquitectos | The San Jorge Church and Parish Centre

© José Manuel Cutillas

In addition, the site spilled out onto 2 squares on 2 of its sides. When we designed the building, we realised that the relationship between these 2 squares and how they interconnect, would become the pivot point for the complex as a whole. The church stands perpendicular to the neighborhood´s main street. We positioned it so that it would conform to the sequence of the existing row of buildings, by having it follow the same line as the others.

Tabuenca&Leache Arquitectos | The San Jorge Church and Parish Centre

© José Manuel Cutillas

Tabuenca&Leache Arquitectos | The San Jorge Church and Parish Centre

© José Manuel Cutillas

This helps the building occupy its place in the neighbourhood, seamlessly and with discretion. A large atrium acts as an exterior entrance hall, linking the 2 squares previously mentioned and creating an urban scenario for those people who simply pass through it, while at the same time, it serves as a meeting and gathering point for congregants just before they enter the temple.

Tabuenca&Leache Arquitectos | The San Jorge Church and Parish Centre

© José Manuel Cutillas

The atrium also connects the church to the parish centre, which contains the apartments for the priests on the top floor. A raised patio that runs the full length of the facade allows for illumination without disturbing the privacy of others.

Tabuenca&Leache Arquitectos | The San Jorge Church and Parish Centre

© José Manuel Cutillas

Tabuenca&Leache Arquitectos | The San Jorge Church and Parish Centre

© José Manuel Cutillas

This trinity of its main parts (the atrium, temple and parish center) combine under a unified appearance, like that of a church-fortress that protects all that is within and around her, but also serves as a neutral backdrop to the built environment.

Location: Travesía Paseo de Sandua 2, Pamplona (Navarre), Spain
Architetcts: Tabuenca & Leache Arquitectos | Fernando Tabuenca González, Jesús Leache Resano
Contributors: Alejandro Sánchez (Proyecto), Javier Zalacain (Dirección), architetcts
José Luis Sola Labari, Arturo Pérez Espinosa, architecture and construction engineers
Susana Iturralde, structure
GE & Asociados S.L., engineering
Promoter: Arzobispado de Pamplona-Tudela
Construction company: Construcciones VDR
Surface area: 2.746,24 m2
Start date: May 2005
Completion date: March 2008
Photographer: José Manuel Cutillas, Pedro Pegenaute 
Awards: 
Won the 1st Prize in an Ideas Competition.
Finalist for the 2009 Spanish Architecture Prize, hosted by the CSCAE (The Higher Council of Colleges of Architects of Spain).
The 2010 Master Design Award for Architecture by the University of Navarre, and awarded to the most outstanding work of the last five years in Pamplona.
A Mention for the 2006-2009 COAVN Award for Service Buildings (Construction).
2013 ‘Faith and Form’ Honor Award Religious Architecture
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

 

 

 

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more