// arthitectural / Architecture / Taylor_Smyth Architects | Sunset Cabin

Taylor_Smyth Architects | Sunset Cabin

Architecture Creed's Sleeping Cabin

Nestled into a slope on the southern shore of Lake Simcoe, this one room sleeping cabin is a simple but sophisticated Canadian bunkie, evoking the “primitive hut” of branches constructed in the wilderness.

The clients desired a private retreat from the main cottage further up the hill that would also enhance their enjoyment of the surrounding landscape in a location previously used to watch the sunset. The fully insulated glass cabin is encased on three sides by cedar slats. A green roof is planted with sedums and herbs to camouflage views of the cabin from the main cottage. The minimal furnishing includes a bed with built-in drawers, a wall of storage cabinets and a wood-burning stove. All interior surfaces, including floor and ceiling, are fabricated of birch veneer plywood. The changes of both season and time of day continuously transform the cabin’s presence and dynamics with the landscape. With trees in full leaf, it recedes into the vegetation, integrating architecture with landscape.

In winter with ground and lake unified under a blanket of white, the horizontal lines of the slats are distinguished against the vertical rhythm of bare tree trunks. By day, the interior experience is a play between light and shadow as sunlight filters through the screen, projecting ever-changing patterns onto the floor. The random gaps provide abstract snapshots of vegetation, lake and sky. After dusk the effect is reversed — cloaked in darkness, the cabin evokes a lantern-like quality, radiating golden electric light from between the slats.

To simplify the complications of working at a remote, sloping site, the project was prefabricated in a parking lot in Toronto over a period of four weeks. Components were numbered, disassembled and reconstructed on site in just ten days. Prefabrication reduced costs by decreasing construction time and labour costs during installation and brought minimum disruption to the landscape.

Architect: Taylor_Smyth Architects
Location: Lake Simcoe, Ontario, Canada
Client: Private
Type: Construction
Size: 275 sq. ft.
Cost: Withheld at Client’s Request
Completed: 2004
Images: Ben Rahn/A-Frame Inc.

Awards: 2006 Wood Design Award
2nd Annual Outside the Box Awards, Building Magazine
National Post Design Exchange Award
8th Annual Best of Canada Award
OAA Architectural Excellence

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more