// arthitectural / Concept & Competition / TheeAe LTD. | The Guggenheim Helsinki Museum

TheeAe LTD. | The Guggenheim Helsinki Museum

Concept & Competition a snow day

View from the sea

The environment present in the city is the cityscape that creates the characterisc of the town. It is a form of elevation that our eye can capture. It may be an expression of our needs to survive in the town. Furthermore, it would generate emotional and sentimental effusion by creating a memory out of it.

#04_2nd Flr Bridge

The environment of the city has been related to the Baltic Sea throughout its history. Its climate, culture, business and life are related to this urban fabric. The design site is located right in-between the Baltic sea and Tahititornin park. Its characteriscs to render into this city context will be very much excited. By its fine location, the distinctive seasonal change becomes much dramatic elements to bring to the site as a form of architecture.

From L1 Lobby

In every season, there is respective own beauty. Especially, the strongest impression tends to happen when there is a dramatic change. When the spring season is near to arrive, frozen ice on the Baltic sea begins to melt away. The Tahititornin park will be preparing its transformation with its new clothes. The landscape covered the city will change its form. In this regard, we propose a new building on the site to continue to bring this excitement.

At the bridge

We intend the form naturally to be generated from melting ice on the sea as structure elements. The elevation lines that has been drawn by trees on the park becomes an architectural enclosure. We imagine planting a native seed on the site. It will grow and become a fine medium to connect the sea and the park. We believe the interpretation that is made from this context shall recall nostalgia that people would see this new architecture as a nature that is not a foreign but a native one. Once it is only a seed and now it will be a grown plant as a part of the cityscape where it has always been.

#01_Bird's View_sm

Location: Helsinki, Finland
Architect: TheeAe LTD.
Status: Competition Entry Guggenheim
Type: Museum
Site Area: 19,800 sqm
Total Building Area: 12,450 sqm
Floors: Level 1 to Level 3
Height: 18m
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more