// arthitectural / Architecture / Torafu Architects | House in Megurohoncho

Torafu Architects | House in Megurohoncho

Architecture Torafu Architects | House in Megurohoncho

Torafu Architects | House in MegurohonchoThis is a renovation project of a 40 year-old reinforced concrete building that originally housed storage and office spaces from the basement to the 2nd floor and residential spaces on the 3rd floor. Our current design focused on the building’s exterior and living quarters on the 2nd and 3rd floors. The second phase of the project is set to convert the basement and 1st floor into commercial spaces.

Torafu Architects | House in Megurohoncho

Torafu Architects | House in Megurohoncho

Torafu Architects | House in MegurohonchoFirst, all interior partitioning was done away with to free up space. Towering above the surrounding houses, the 3rd floor is well lit and accommodates the living space, while the 2nd floor offers a comparatively more private space. An aperture was made at the center of the 3rd floor and a large piece of furniture with built-in stairs was placed directly underneath it to create a line of flow inside the building. The slightly off-center furnishing loosely partitions the ensemble, thus creating spaces with different personalities around it.

Torafu Architects | House in Megurohoncho

Torafu Architects | House in MegurohonchoAtop of this piece of furniture connecting the upper and lower floors there is a wide landing that makes another small floor. By making the long bay window on the 2nd floor serve as a big desk or remodeling the veranda on the 3rd floor into a space leading to the entrance, etc., we strived to make newly added elements coexist with the remnants from the existing building and give it an overall sense of unity.

Torafu Architects | House in Megurohoncho
Location: Meguro, Tokyo, Japan
Architects: Torafu Architects
Principle use: house
Structural design: Ohno-Japan
Facility design: Maxray (lightings)
Production: Tsuki-Zo
Site area: 109.78m2
Total floor area: 123.76m2
Number of stories: 3f+bf
Structure: RC
Design period: 2011.03-07
Construction period: 2011.08-12
Photo: Daici Ano / Torafu Architects
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more