// arthitectural / Interiors / Torafu Architects | Nike Press Room

Torafu Architects | Nike Press Room

Interiors Torafu Architects | Nike Press Room

Torafu Architects | Nike Press RoomPlanning for the project to relocate the Nike Press room began in 2007. The space is separated in three areas; namely the “entrance space”, the “initiative space” and the “stock space”. The project required a space in which product display walls coexist with a large graphic banner that brands the space as Nike’s.We proposed a space presenting said graphics on rows of aluminum fins.

Torafu Architects | Nike Press Room

© Daici Ano

Torafu Architects | Nike Press Room

© Daici Ano

These appear as a continuous giant banner when looked at from one direction, while revealing Nike products between the fins when looked at from other directions. It is possible to confer a sense of novelty to the space by replacing these graphics to match the season’s image, or to lend flexibility to the central area events by rotating the fins flat on one side during events.

Torafu Architects | Nike Press Room

© Daici Ano

Torafu Architects | Nike Press Room

© Daici Ano

The sneaker sole pattern carved into the flooring, the cement excelsior board walls painted white, the oriented strand board furniture, etc., as well as the contrast between the overall rough finishing and the sharp expressivity of aluminum come together to reinforce Nike’s duality of their mind for innovation and for their heritage.

Torafu Architects | Nike Press Room

© Daici Ano

Torafu Architects | Nike Press Room

© Daici Ano

The luminescent surface at the end facing the exterior light from the window side serves as a projector screen on which hangs the familiar swoosh mark. This light-emitting wall evokes a “light tunnel” while the arrangement of the fins create a sense of perspective in an otherwise closed and confined space.

 

Location: Tokyo, Japan
Architect: Torafu Architects
Principal use: Pressroom
Facility design: On & Off (Lighting)
Graphics:  Takaiyama
Fabrics: Yoko Ando
Production: Ishimaru / Itoki Market Space / Invars
Site: Minami-Aoyama, Tokyo
Total: floor area: 134m2
Design period: 2011.08–10
Construction period: 2011.10–11
Photo: Daici Ano
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more