// arthitectural / Concept & Competition / UNStudio | Baumkirchen Mitte in Munich

UNStudio | Baumkirchen Mitte in Munich

Concept & Competition UNStudio | Baumkirchen Mitte in Munich

UNStudio | Baumkirchen Mitte in MunichUNStudio’s design for the Baumkirchen Mitte in Munich has been selected as the winning entry from a shortlist of 6 finalists which included, among others, BIG Architects, Juergen Mayer H Architects and Schneider + Schumacher Architects. UNStudio worked in collaboration with OR else Landscapes on the design for the 18,500m2 residential and office complex located in the east of Munich. With its 60 metre high tower the project will become the focal point for the entrance to the new Baumkirchen Mitte development.

UNStudio | Baumkirchen Mitte in Munich

UNStudio | Baumkirchen Mitte in MunichBen van Berkel: “In the design for the facade of the building we chose for an articulated sobriety, incorporating contrasting scales of detail. The horizontal bands which wrap and organise the building present a sober articulation from a distance, however as you get closer to the building you discover a refined scale of intricate, complex detailing.”

UNStudio | Baumkirchen Mitte in MunichNew work 

Concentrated individual work, brainstorming sessions and impromptu meetings are fast becoming part of contemporary work culture and require spaces and layouts that can respond flexibly to these new demands. In UNStudio’s design neutral spaces, such as foyers, lobbies and meeting areas are used to establish the identity of the building. The design combines both zones that guarantee maximum flexibility for varying combinations of users and exclusively designed areas that provide spaces for communication and creativity.

UNStudio | Baumkirchen Mitte in MunichNew living

Changing demands and expectations in contemporary living form the starting point for the residential areas within UNStudio’s design. Flexible accommodation types are incorporated which afford variable constellations and offer the possibility to combine adjacent units. In addition, flexible floor plans enable a variety of configurations in the apartment layouts, thereby directly addressing the specific and individual needs of the residents.

UNStudio | Baumkirchen Mitte in MunichOutdoor spaces vary in scale and form an integral part of the apartments. The living experience is therefore not confined to the dwellings alone, but instead begins as you arrive at the building and enter the circulation areas. Thereafter it extends into shared and private outdoor spaces. This extension of the living concept stimulates interaction between residents and creates a balance between activated public spaces and the need for privacy.

UNStudio | Baumkirchen Mitte in MunichDuality

The facade design reflects the duality of the programme, with two contrasting materials defining the look and feel of the building. Bright metal forms the background, lending the structure a contemporary and light aesthetic, whilst the contrasting use of wood affords the building the appearance of a custom-made furniture piece for the urban space.

UNStudio | Baumkirchen Mitte in Munich

UNStudio | Baumkirchen Mitte in MunichA sustainable living landscape

The remaining traces on the location of a previous rail yard form the blueprint for the structure of the roof gardens. The linear frameworks in the landscaping of the gardens accommodate fields of kitchen gardens and play areas, as well as rows of ornamental grasses and flowering perennials and are inspired by the spontaneous vegetation of the track fields. Through the integration of vegetable gardens, systems for rainwater harvesting, composting and beekeeping areas the roof garden becomes more than just a recreation area. It additionally plays an important ecological role by contributing to a sustainable living environment. The sustainability concept for the complex is based on a requirement specific application of different types of façade, while reducing active technical building components.

Location: München, Germany
Architect: UNStudio | Ben van Berkel, Astrid Piber with Wouter de Jonge, Jan Schellhoff and Elisabeth Brauner, Abhijit Kapade, Grygorii Zotov, Steven Reisinger, Derrick Diporedjo, Mick Heijkens, Jürgen Heinzel, Patrick Noome
Client: CA Immo, PATRIZIA
Building surface: 18.500
Building volume: 47716 m3 (BRI Above Ground)
Building site: 3820 m2
Programme: 13.000m2 Office Space, 5.500m2 Residential
Status: Winning Competition Proposal
Advisors
Landscape – OR else Landscapes, Breukelen, NL
MEP & Sustainability – Werner Sobek, Stuttgart, DE
Fire – HPP Berlin, München, DE
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more