// arthitectural / Architecture / van Dongen-Koschuch | Kunstcluster

van Dongen-Koschuch | Kunstcluster

Architecture van Dongen-Koschuch | Kunstcluster

van Dongen-Koschuch | Kunstcluster

The Kunstcluster (Art Cluster) is a landmark of the town centre of Nieuwegein, which is to be redeveloped over the next few years. A new town hall is to be built, with shops, homes and offices above ground, and underground parking. The site of the Kunstcluster  consists of two conjoined blocks: the theatre with arts centre as well as the multi-storey car park combined with retail space.

van Dongen-Koschuch | Kunstcluster

van Dongen-Koschuch | Kunstcluster

The new theatre comprises two auditoria: a main stage with circle, seating audiences of 650 – 700, with podium and ample stage space for all types of production; and a studio theatre seating 200, also with circle. The studio consists of flat floor and foldaway stage, and will be available for events of all kinds, including pop and other music. Completing the complex are three spectacular foyers and a theatre café looking on to the central square, the Stadsplein. Above the theatre will be an arts centre, a multifunctional venue for music, dance and acting classes.

van Dongen-Koschuch | Kunstcluster

van Dongen-Koschuch | Kunstcluster

The glass façade is printed, to give the illusion of (stage) curtains. This applied print also considerably reduces the percentage of light penetration via the south and east façade, preventing overheating on sunny days. The foyers, and therefore most people, are located on the Stadsplein façade to the south. Here, the pigment of the print is sufficiently transparent and translucent to make the image visible from inside to outside, and from outside looking in.

van Dongen-Koschuch | Kunstcluster

van Dongen-Koschuch | Kunstcluster

A ‘shop window,’ roughly 20 metres high, enables anyone walking across the central square to get a glimpse of the audiences inside. Theatregoers, in turn, overlook the town centre from the three foyers, respectively 5, 10 and 15 metres up. The façade is floodlit after dark with energy-saving LED lighting.

van Dongen-Koschuch | Kunstcluster

van Dongen-Koschuch | Kunstcluster

In the redeveloped town centre nearly all cars will go underground. The multi-storey car park next to the Kunstcluster is an exception. This block is literally a green lung in the stone-built urban environment. Analysis during the design process came up with the idea of a parking structure which would be carbon-neutral both to build and, expressly also, to operate.

The garage frontage on the Stadsplein side is four metres thick. Here a cascade stairway wends its way up/down  through a bamboo plantation six metres high. Prints on the balustrades and other glazed surfaces graphically reflect the bamboo image. The ground floor accommodates retail, resulting in a living streetscape.The project was commissioned whilst Frits and Patrick were with the Architekten Cie.

Location: Nieuwegein, Netherlands
Architect: van Dongen-Koschuch
Architect: Frits van Dongen
Project architect: P. Koschuch
Client: Project bureau Binnenstad, Nieuwegien
Programme: 7.500 m2 theater/theatre. 1.800 m2 kunstencentrum/ arts centre. 975 m2 commerciële ruimte/retail space. 586 parkeerplaatsen/parking spaces
Project team: H. de Haas, J. Baks, J.W. Baijense, F. Jaubert, R. Versteeg, R. Bos, K.R. Sluijs, S. Lin, R. Duarte
Structural engineer: ABT, Delft
Contractor: Bouwcombinatie Strabag / Zublin, Vlaardingen
Date of commission: 2007
Date of construction: 2010 – 2012
Gross surface: 27.550 m2 (10.275 m2 theater en kunstencentrum, 17.275 m2 parkeergarage)
Volume: 112.400 m3 (57.500 m3 theater en kunstencentrum, 54.900 m3 parkeergarage)
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more