// arthitectural / Architecture / Wingårdh Arkitektkontor AB | Kuggen

Wingårdh Arkitektkontor AB | Kuggen

Architecture Wingårdh | Kuggen

A cylindrical, distinctive building in the middle of the town square is an urban planning motif with roots in the Italian Renaissance. The form offers lots of floor space in relation to the amount of exposed exterior wall surface, and the upper floors project out over the lower—more on the south side than on the north, so that the building partially shades itself when the sun is high in the sky. A rotating screen shades the top floors, following the sun’s path around the building.

Wingårdh | Kuggen

© ÅkeEson Lindman

The triangular-shaped windows let in the light where it’s needed most—by the ceiling, from where it can reach deep into the core of the building. Finally, its brocade of glazed terracotta panels takes on different appearances depending on our viewing angle and the changing daylight conditions. The red colors refer to the industrial paint that was closely associated to the wharfs and the harbor. Here and there they meet a contrasting green patch, as in an autumn leaf. These details change the building’s character from one side to another, and over the course of the day.

Wingårdh | Kuggen

© ÅkeEson Lindman

The plan is designed to foster opportunities for informal meetings. The lower floors house a Science Park where students can meet with representatives of the business community. The second level is also designed for public use, with its circulation paths providing the most intense interaction between the building’s occupants and its visitors—they can even be used as exhibition spaces. The floors above have general-use leasable offices.

Wingårdh | Kuggen

© ÅkeEson Lindman

The building has only one elevator, making the stair the primary means of vertical circulation, which promotes contact between people and is also good for their health. By equipping the building with motion-activated lighting and ventilation systems, energy is used only where it is really needed. The result is a building with a calculated energy consumption under 55 kWh/sqm annually.

Location: Lindholmsplatsen, Göteborg, Sweden
Architect: Wingårdh Arkitektkontor AB | Kuggen | Gert Wingårdh and Jonas Edblad
Project name: Kuggen
Client: Chalmersfastigheter AB
Contractor: PEAB
Floor plans: 5 floors and cellar
Gross area: 5350 sqm
Year of construction: 2010-2011
The completion date: 2011-09-08
Photos: ÅkeEson Lindman, Tord-Rikard Soderstrom
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more