// arthitectural / Architecture / Zecc Architecten | Residential Church XL

Zecc Architecten | Residential Church XL

Architecture © Frank Hanswijk

Context – In the Netherlands there are hundreds of empty churches. Since 1970 more than 1000 churches are closed by church communities. More than 1/3 was demolished and half of the Catholic churches were thrown down. The coming years another 1000 churches will lose their original function. Fewer people go to church and the costs for conservation are no longer affordable. Fortunately, demolition is less common nowadays, partly because churches are often on the monuments list. Re-use is the only way to prevent long-lasting vacancy or demolition. The purpose of the re-use of the St-Jakobuskerk was to revalue the dignified monument with little interventions as possible.

Explanation – The old Catholic St. Jakobus Church is transformed into a spacious house. The church stands inconspicuously in a street facade at the Bemuurde Weerd in Utrecht city. Since 1991 there were no longer divine services in the church and until 2007 the church was used as a showroom for antique furniture. Also, the church was let out as meeting-place or used for small concerts. For these functions, in the ‘90 there was made large mezzanine floor. This floor was an important factor in the designing process. The mezzanine floor has been substantially modified to recover and enlarge de spatial qualities again in the church. With the partially removal of the floor, interesting sight lines are underlined and light can penetrate more to the ground floor. Underneath the manipulated floor bedrooms, a study room and a bathroom are located. Indirect daylight enters through vacant spaces in the floor and openings in walls. The vacant spaces are a kind of inner patios, which also divide the living space on the first floor into different places. The ugly mezzanine floor from the 90s is transformed from a functional and spatial sculpture into a monument. The modern residential volume is completely detached from the old church building and can be regarded as a temporary ‘resident’ of the historical church. The circulation space meanders through the volume and connects the open front whith the rear of the church where the altar once stood. Sometimes, the experience of a monumental church is dominant and on other moments the new ‘look’ of the living church predominate. In the rear the living kitchen is housed, whereby the kitchen block is standing on its own. Old pews have been reused for the dining table. To strengthen the relationship with the backyard and to provide additional daylight at the dining area, three new glass fronts are created. The sleek glass-facades are distinguished from the other windows in the facades and are sometimes placed oblique in the facade to point out the distinction with the existing windows. Furthermore, the church on the outside is fully preserved and daylight and natural light comes in through the original stained-glass windows. The exceptional quality of this project is that the church has been transformed into one dwelling. The church is not divided into small units, which would have destroyed the spaciousness of the church. Besides, small units or a situation with separate ownerships could make a new conversion in the future impossible. With this new situation, eventually, it is imaginable that the church can be converted for public purposes such as a library, bookstore, museum or even a church again!

Material - There is as little as possible of the existing church ‘touched’ or modified. The existing wooden floor, stained glass windows and old doors are maintained and repaired where necessary. The new white floor sculpture is kept free from the church walls, columns and arches. The sleek stucco volume is constructed from steel, wood & sheet material. Closed parapets guide sightlines and embrace the places of living. Glass surfaces in the volume constantly offer another insight of fragments in the church. Moreover, they reflect historical elements, which creates a fusion of old and new.

More information: http://www.woonkerkxl.com

Location: Bemuurde Weerd OZ 56, 3514 AS, Utrecht, The Netherlands
Program: Converted church into a residence
Client: Private
Date preliminary design: 1 September 2007
Start construction activity: 1 March 2009
Acceptance: 1 October 2009
Floor area: Ca. 475 m2

Architect: Zecc Architecten BV
Project team: Bart Kellerhuis, Marnix van der Meer, Steven Nobel & René de Korte
Contractor: Rietveld interieurbouw B.V., Oudewater
Adviser: E-installations, Visietech, Almkerk
Adviser construction: Van Roekel & van Roekel, Rhenen
Techniques: DTI b.v., Scherpenzeel
Furniture design: Springers)wonen Telingstraat 2a, 3512 GV Utrecht.
Furniture: Springers wonen, Thomas Haukes, Utrecht
Walls: Rietveld interieurbouw B.V., Oudewater
Floors: Tonco Vloeren, Utrecht
Lighting: Own choices

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more